75 jaar lid!

Gepubliceerd op: 13 maart 2023 12:10

Mia 75 jaar lid van de bibliotheek

Mevrouw Mia Claessen is met koffie en gebak onthaald in de bibliotheek in Heythuysen. Ze is al 75 jaar actief lezer en lid van de bibliotheek, al vanaf haar zevende jaar.

Boeken spelen een belangrijke rol in het leven van mevrouw Cleassen en hebben haar mede gevormd tot wie ze nu is. Ze herinnert zich nog altijd de woorden van haar vader: "Als je je verveelt, ga je maar een boek lezen, daar leer je nog iets van." En zo begon haar liefde voor boeken en maakte ze haar eigen momenten om te ontspannen met een boek, bijvoorbeeld tijdens het middagdutje van haar drie kinderen. 

De eerste boeken hebben indruk gemaakt. De Doopkaars, Vogeltje blijft zingen en de serie over Joop Ter Heul, kan ze zich goed herinneren! Nu is ze meer van de ‘lugubere’ verhalen, lacht ze.

Een simpele rekensom, gemiddeld 4 boeken per maand, geeft aan dat mevrouw Claessen ongeveer 3600 boeken heeft  gelezen in haar leven. Ze ziet dezelfde interesse bij haar kleinkinderen. Zij hebben ook altijd een boek bij zich. Daarnaast zijn het schrijvertjes in spé. Ze delen onderling titels van boeken en zelfgeschreven gedichten. 

Mevrouw Claessen is niet alleen een gepassioneerde lezer – ze is ook bij de tijd gebleven. Ze heeft het online reserveren en verlengen van boeken in de online catalogus onder de knie. Dit is handig voor de dagen dat het weer niet meewerkt. Maar meestal is een bezoekje aan de bibliotheek voor mevrouw Claessen een heerlijk uitje, waardoor ze ook nog eens de nodige beweging krijgt. 

In de jaren na de tweede wereldoorlog gingen mensen nog naar de parochiebibliotheek. In de zeventiger jaren is de bibliotheek in Heythuysen opgericht. Die zat voorheen aan de notaris Ruttenlaan en is daarna naar dit pand verhuisd. Mevrouw Claessen ging ‘haar’ bibliotheek gewoon achterna.   

Het is duidelijk dat boeken al 75 jaar veel voor haar hebben betekend. Laten we hopen dat mevrouw Claessen nog lang lid mag blijven van de bibliotheek.