Mijn bieb en ik

Bekijk de Agenda

Een overzicht van alle activiteiten

Agenda

Ik zoek een onderwerp

Alles van A tot Z onder elkaar

Zoeken


#mijnBIEBenIK

De bibliotheek is van iedereen!

Iedereen is welkom bij Bibliocenter. Er is echt van alles te doen, voor alle leeftijden. Je kunt deelnemen aan heel veel leuke activiteiten! De agenda is weer goed gevuld. Kijk maar eens welke activiteiten er voor jou tussen staan. Een bibliotheek abonnement is voor deelname aan activiteiten niet nodig. 

Wil je boeken, e-books en tijdschriften lenen?

Er is al een abonnement voor minder dan €2,- per maand. Een jeugdabonnement voor kinderen tot 18 jaar is zelfs gratis! 

Meer informatie

Mijn account

Reserveren en verlengen

Inloggen

Reserveren en extern aanvragen

Vraag boeken aan buiten Bibliocenter

Lees meer




Rubriek: Mijn bieb en ik

In deze rubriek laten we je graag kennismaken met onze leden en bezoekers. Hoe gebruiken zij de bibliotheek? Wat zijn hun favoriete titels en wat betekent de bibliotheek voor hen?

Wil je meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mail naar communicatie@bibliocenter.nl


Marlies

Eigen inzending:

Ont-moeting
Zijn met mezelf 
Een plek van welkom 
Voor iedereen
Elke keer weer nieuw
Reizen door de wereld 
Zonder weg te gaan
Doen wat je op dat moment wil doen
Vakantiegevoel

Fijn dat dit mijn plekje geworden is

Floor en Eef

Weer terug in de bibliotheek!

Floor zat geduldig aan een tafeltje te wachten met een stapel boeken voor Eef. En Eef was natuurlijk lekker aan het spelen op Nijn het Konijn. Ze zijn nog niet heel lang lid maar komen graag in de bibliotheek. Ze hebben in de afgelopen maanden heel vaak dezelfde boeken moeten lezen omdat wij natuurlijk dicht waren. Ze hebben allebei de bibliotheek gemist en zijn blij dat ze weer nieuwe boeken kunnen lenen. Sinds we weer open zijn, zijn ze al 2 keer langs geweest.

Muanad

Weer terug in de bibliotheek!

Muanad zat een paar meter verderop Nederlands te studeren. Hij is ook heel blij dat de bibliotheek weer open is, hij miste het heel erg. Hij kwam voordat we gesloten waren, wel 4 keer per week naar de bibliotheek. Vooral voor het Taalcafé. Hij heeft in de afgelopen maanden ook online Nederlands geoefend, maar vindt face-to-face veel fijner. De Taalcafés in de bibliotheek mogen dus weer snel beginnen!

Mijn biebgevoel van Elly

Lezen… lezen… lezen… ik ben echt een boekenmonster. Het liefste lees ik spannende thrillers. De laatste jaren ben ik helemaal in de ban van Scandinavische schrijvers. Op een of andere manier krijgen hun het klaar om elk boek zo verschrikkelijk spannend te maken met een einde wat je niet verwacht... heerlijk. Deze boeken worden tegenwoordig ook allemaal verfilmd in een serie, dus nog leuker. Meestal zie ik aan de voorkant van een boek wel of het boeiend is, slechte gewoonte maar het ook wil ook wat en dikwijls heb ik ook gelijk. Veruit de beste schrijver is Jussie Adler Olsen. Soms zijn het dikke pullen van boeken, dus boeken op de E-reader zijn dan wel wat gemakkelijker te hanteren. Gelukkig dat de bibliotheek ook hierin mee is gegaan. 

Mijn biebgevoel van Mariet

Ik doe twee a drie dagen de bieb op school bij mijn kleinkind, erg leuk. De kinderen van alle klassen mogen dan twee boeken uitzoeken: een voor op school en een voor thuis. Die mogen ze dan lenen voor drie weken, dan weer inleveren en nieuwe boekjes uitzoeken. Dit het hele schooljaar door heel. Erg leuk om te doen.

Mijn biebgevoel van Monique

Biebgevoel... een beeld zegt meer dan 1000 woorden... de bieb boeken reizen met mij de wereld rond.

De bieb is mijn huis

Een gedicht van Quirien van HaelenGister lag ik in de armen van een meid van achttien jaar. Maar zo rond een uur of negen was die schoonheid met me klaar. Ik lag uren met die beauty samen lekker op de bank. Nu sta ik weer in de bieb op mijn vertrouwde boekenplank.

Vanuit hier kan ik bekijken, wat er om me heen gebeurt. In de speelhoek wordt weer vrolijk door twee kleutertjes gekleurd. Kijk, die man daar aan de tafel, die leest elke dag de krant. Wie is die vrouw daar met dat tijdschrift? Zeker weer een nieuwe klant.

Vaak komt er een groep scholieren voor een workshop hier naartoe. Leuk hoor pubers, voor een uurtje, maar daarna ben ik ze moe. Voorleeswedstrijd, kinderjury, de biebjuf heeft het superdruk. Toch zet ze mij soms even recht en dan gloei ik van puur geluk.

Ik heb hier miljoenen vrienden, allen staan ze om me heen. Vol met kennis en verhalen en voor jong en oud te leen. Ik ben zelf soms erg op een gesprek van boek tot boek gesteld. Met een luisterboek, dat luistert echt naar wat je het vertelt.

De jeugd die komt hier internetten, dat is gratis en heel snel. Maar men leent ook dikwijls boeken of speelt een computerspel. Kijk die vrouw daar met dat tijdschrift, glimlacht naar de krantenman. Dat is grappig, kijk hem kijken, hij krijgt er zelfs blosjes van.

Oh ze komt een praatje maken, dit draait vast op liefde uit. En nu gaat ze naast hem zitten, wel een erg gedurfd besluit. Dit is spannend, gaan ze daten? Oh ik hoop toch zo van wel. Dan wordt dit de nieuwe roddel die ik ieder boek vertel.

Oh nee ik voel twee handen op mijn rug, dat kun je toch niet menen. Ik hou zo van mijn bieb, waarom komt men mij altijd lenen.

Mijn biebgevoel van Natascha

Ik kan mij geen leven zonder bieb voorstellen. Vanaf dat ik kan lezen, lees ik alles wat los en vast zit. Van reclamefolders tot regionale weekkrantjes de krant zelf niet te vergeten en natuurlijk boeken.

Ik groeide op in Nederweert en daar had je niet zo’n grote bibliotheek. Ik was blij toen ik 12 jaar was en ik naar de volwassen afdeling mocht, want ik had de hele jeugdafdeling al uitgelezen! Vanaf mijn 20ste jaar woon ik in Weert en daar hadden ze tot mijn vreugde een nog een grotere bieb in de Munt waar later de V&D in is gekomen. Met de verhuizing naar de Singel werd de bieb nog groter en is de volwassen afdeling inmiddels verhuisd van boven naar beneden. En na de verbouwing is het net of je in een luxe boekhandel loopt, maar mag je alle boeken gratis meenemen! (Na betaling van je abonnement natuurlijk) ook de bestsellers vind ik geweldig! Die mag je tegen betaling van €1.00 een week lenen, met de mogelijkheid tot verlenging wat vaak niet nodig is omdat ik ze toch in een ruk uitlees. Mijn ouders zijn ook echte lezers maar mijn kinderen heb ik helaas het leesvirus niet over kunnen dragen. Maar het is erg fijn om dezelfde leessmaak te hebben als mijn moeder en dan samen te praten over dat ene mooie boek.

Het verrijkt echt mijn leven en mijn grootste angst is om iets aan mijn ogen te krijgen zodat ik niet meer kan lezen. In ieder geval gefeliciteerd met jullie jubileum en ik hoop dat ik er nog vaak en lang mag komen! 

Mijn biebgevoel van Ellen

Ook ík wil jullie vertellen wat de bieb voor me betekend heeft de afgelopen jaren. Als kind was er de bieb vlakbij school. Daar waar ik de nieuwste jeugdtijdschriften las of met mijn zus keek of er van die reeks nog één boek was wat we nog niet gelezen hadden. Het was een plek om nog even weg te dromen voor ik naar huis moest om huiswerk te maken.

Vervolgens zat ik op een studentenkamertje. 15m2 groot was het. Geen balkon. De bieb was mijn 2e plekje. Daar kon ik een boek lenen en lekker in het park gaan zitten of met slecht weer op zoek gaan naar nieuwe boeken. Ik verhuisde naar Eindhoven. Een supergrote bieb. Van alle gemakken voorzien. Je kon er dwalen tussen alle genres, naar kunst kijken en af en toe was er iets te doen. Ik weet nog dat er voorlichting werd gegeven over gezond eten en ik daar mijn cholesterol kon laten bepalen.

Nu woon ik in een klein dorpje. De bieb is navenant ook zo klein. Jammer want ik kan niet meer struinen tussen alle boeken. Gelukkig is het makkelijk om boeken te reserveren maar tja, dat is toch wel heel wat anders. Wat ik nu doe is weer door de tijdschriften bladeren. Die zijn actueel en geven me nog steeds dat blije gevoel. Daarna zoek ik boeken uit voor mijn kinderen. Ze beginnen net met lezen. Wie weet, hopelijk gaan ze het lezen net zo leuk vinden........

Mijn biebgevoel van Riya

Een heerlijke plek om te komen, zoveel te lezen, zoveel prachtige lezingen en boeiende sprekers, zoveel fijne collega’s en zoveel aardige bezoekers en onverwachte ontmoetingen. Een fantastische plek voor iedereen en ontspannen sfeer. Gewoon binnenlopen. Daar betaal je belasting voor. :)

Mijn biebgevoel van Ibrahim

Bibliocenter is voor mij...
Informatie zoeken die ik niet kan vinden op het internet, genieten van de gastvrijheid en de koffie, bekenden tegenkomen en een praatje maken, studeren in een openbare en inspirerende omgeving!

Henny van Eerd

Victoria Kieljan uit groep 6

Victorie voor Victoria en haar Stramproys gedicht

Victoria is gewoon een leuk meisje van tien jaar uit Stramproy. Ze heeft voor de declamatiewedstrijd van Veldeke Wieërt zelf een gedicht geschreven in onvervalst Stramproys: ‘Nederlandj’. Dat is knap. Zeker als je niet bent opgegroeid met het dialect. Want Victoria komt oorspronkelijk uit Polen. Ze zit in groep 6 van basisschool de Firtel en woont in Stramproy.

In haar gedicht kan je lezen hoe dat ging, verhuizen naar Nederland. En de taal leren. Dat is niet makkelijk. En nu heeft ze daarover geschreven. In het Stramproys. Ze heeft het zo mooi voorgedragen de ze de prijs van Veldeke heeft gewonnen in de categorie deelnemers van 6 tot en met 12 jaar. 

Lees het interview

Maria Bemer

Maria Bemer (67) uit Weert

Net geleend?
"Ik heb net een trilogie gelezen van Corinne Hartman. Als ik aan een boek begin dat mij boeit, kan ik niet meer stoppen. Ik lees heel graag psychologische thrillers van Suzanne Vermeer, Nicci French, Lieneke Dijkzeul. Als ik alles van één schrijver gelezen heb, stap ik over op de volgende schrijver en daar lees ik ook alles van."

Lees het interview

Ellie Kaastra

Ellie Kaastra, 68 jaar, leent in Weert, uit Maarheeze. Woonde 26 jaar in de VS, tweetalig, ex-leerkracht, ex-yogalerares.

Net geleend? 
"Het hart van alle dingen door Elisabeth Gilbert. Een ongelooflijk verhaal over een ontroerend en boeiend vrouwenleven rond 1850. De hoofdpersoon is een botaniste. Het spreekt mij extra aan omdat ik van tuinen houd. De schrijfster is bekend van Eten, bidden, beminnen. Ik heb genoten van De lessen van mevrouw Lohmark door Judith Schalansky. Over een rechtlijnige biologiedocente in de toenmalige DDR. Prachtig geschreven. Meestal leen ik een stuk of zes boeken. Maar ik lees niet alles wat ik meeneem”, lacht ze.

Lees het interview

Henny van Eerd

Henny van Eerd, 64 jaar, geeft Nederlandse les bij de cursus Tel mee met Taal en helpt mensen hun Nederlands te verbeteren bij de Open Inloop Taal.

"Als ze mij als docent krijgen is het hard werken, maar mét resultaat.
Het is zo belangrijk dat mensen goede en gerichte begeleiding krijgen om de Nederlandse taal te beheersen en de samenleving te kennen. Het draagt ertoe bij dat zij de kans op echt werk waar kunnen maken".

Lees het interview