Smakelijke actie tijdens de Week van Lezen en Schrijven

Gepubliceerd op: 5 september 2024 15:27

Week van Lezen en Schrijven - Letterkoekjes uitdeelactie

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met taal en rekenen, en 1 op de 4 jongeren van 15 jaar heeft een taalachterstand. Dit maakt hen minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan mensen die hier géén moeite mee hebben. Om hier aandacht voor te vragen gaan alle Midden-Limburgse gemeenten, samen met het Taalnetwerk en de bibliotheek de straat op om zakjes versgebakken letterkoekjes uit te delen.

Van 8 t/m 15 september

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak vinden zij het ook lastig om met een computer of mobiele telefoon om te gaan. Daarnaast heeft 1 op de 4 jongeren van 15 jaar een taalachterstand. Wanneer zij met een achterstand de school verlaten, lopen ze het risico de nieuwe generatie laaggeletterden te worden.

Een gebrek aan basisvaardigheden heeft ingrijpende gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: ze zijn minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan mensen die deze problemen niet hebben.

Om hier aandacht voor te vragen, gaan alle gemeenten in Midden-Limburg, samen met het Taalnetwerk en de bibliotheek, de straat op om zakjes met versgebakken letterkoekjes uit te delen. Deze koekjes worden door Bibliocenter uitgedeeld in de gemeenten Weert, Nederweert, Leudal en Heythuysen.

De straat op

Bibliocenter is op de volgende locaties aanwezig:

  • Weert: Vrijdag 6 september om 10.30 uur in de Muntpassage, nabij Albert Heijn.
    Wethouder Martijn van de Heuvel deelt de eerste letterkoekjes uit.
  • Nederweert: Woensdag 11 september om 10.00 uur op de Weekmarkt op het Raadhuisplein.
    Wethouder Carla Dieteren deelt de eerste letterkoekjes uit.
  • Maasbracht: Donderdag 12 september om 12 uur op de weekmarkt.
    Mireille Eilers, beleidsmedewerker Sociaal Domein, deelt de eerste koekjes uit.
  • Heythuysen: Vrijdagmiddag 13 september samen met Synthese tijdens de Weekmarkt op het Julianaplein.

DigiTaalhuis bij Bibliocenter

Het DigiTaalhuis is een onderdeel van een bredere samenwerking waarin meerdere partners de krachten bundelen in de strijd tegen laaggeletterdheid. Bij Bibliocenter kan iedereen terecht voor:

  • Oefenen met de Nederlandse taal, zoals spreken en schrijven.
  • Verbeteren van digitale vaardigheden, zoals werken met een computer, tablet of telefoon.
  • Hulp bij rekenen, bijvoorbeeld omgaan met geld.

Help iemand die je kent!

Ken je iemand die moeite heeft met lezen, schrijven of digitale vaardigheden? Breng een bezoek aan het DigiTaalhuis van Bibliocenter voor persoonlijk advies en hulp. Je kunt ook langskomen tijdens een van de uitdeelacties.

Naar het DigiTaalhuis