Twee leden Raad van Toezicht

Enthousiast & betrokken

Bibliocenter kent een raad van toezicht model, met vijf toezichthouders en één directeur-bestuurder. Ter vervanging zoeken wij per medio 2024 twee leden voor de Raad van Toezicht.


Bibliocenter is dé culturele ontmoetingsplek in Weert, Nederweert, Leudal en Maasgouw, waar kennis, verhalen en cultuur samenkomen. Als moderne bibliotheek streven wij ernaar om een centrale rol te vervullen in het bevorderen van leesplezier, kennisdeling en maatschappelijke betrokkenheid. We streven naar vernieuwing, innovatie en een actieve bijdrage aan de lokale gemeenschap.

Wij zijn een ondernemende organisatie waar samen met de inwoners een aanbod van cursussen, workshops, webinars en netwerkbijeenkomsten wordt aangeboden zowel digitaal als fysiek. Laagdrempelig, aantrekkelijk, gastvrij. Het gaat daarbij vooral om mensen die zich minder goed redden op het gebied van taal, digitaal en basisvaardigheden. Mensen die zichzelf ontwikkelen zijn gelukkiger en gezonder en beter in staat om blijvend te participeren in de samenleving.

Bibliocenter is met 30 locaties, 57 medewerkers en 320 vrijwilligers een middelgrote bibliotheek organisatie. Vanuit de hoofdvestiging in Weert worden 2 full-service vestigingen, 13 bibliotheek punten en 15 bibliotheken op school aangestuurd in Nederweert, Leudal en Maasgouw.

Belangrijkste uitdagingen voor de komende periode zijn de digitalisering, de structurele gemeentelijke financiering, de intensivering van de samenwerking met partners in het sociale domein en de huisvesting in de verschillende gemeenten

Profiel

 • Je bent een gedreven en betrokken professionele toezichthouder met een passie voor cultuur, educatie en maatschappelijke ontwikkelingen. Toezichthoudende ervaring heeft onze sterke voorkeur.
 • Je bent bekend met de regio en hebt affiniteit met de doelstellingen en waarden van onze organisatie.
 • Je hebt een onafhankelijke en positief kritische houding en natuurlijk staat integriteit hoog in je vaandel.
 • In jouw ogen functioneert een Raad van Toezicht als team. Samen zijn jullie een stevige sparringpartner voor de directeur-bestuurder, gevraagd en ongevraagd, zonder dat jullie op zijn stoel gaan zitten.
 • Je hebt en maakt voldoende tijd voor ca. 6 vergaderingen en bijeenkomsten per jaar.

Aandachtsgebieden

 • Onze voorzitter neemt medio 2025 afscheid. Eén van de nieuwe leden gaat deze rol overnemen. Ervaring is hier een must.
 • Daarnaast zou een aanvulling van de kennis en ervaring binnen onze Raad van Toezicht op het gebied van digitalisering, HRM en organisatieontwikkeling en/of het sociale domein heel mooi zijn.
 • Tenminste één van de nieuwe leden beschikt over een relevant netwerk in de regio en kan waar nodig deuren openen.

Overig

 • Honorering van de RvT vindt plaats op basis van de maximale vrijwilligersvergoeding.
 • De Governance code cultuur is van toepassing.
 • Bibliocenter streeft naar diversiteit in de samenstelling van de Raad van Toezicht en nodigt kandidaten met verschillende achtergronden van harte uit om te solliciteren.
 • Meer informatie kun je vinden op www.bibliocenter.nl

De procedure

Saskia van der Laak | Lighthouse Consultancy begeleidt ons in deze procedure.

Voor meer informatie kun je met haar contact opnemen (06-29064929).

Solliciteren

Je motivatiebrief en C.V. kun je tot 12 april 2024 naar haar sturen (saskia@lighthouse-consultancy.nl).

De eerste gesprekken zullen plaatsvinden op maandag 13 mei vanaf 15.00 uur. Tweede gesprekken zijn gepland op donderdag 23 mei, eveneens vanaf 15 uur.

Solliciteer

Terug naar alle vacatures