Professionals en organisaties

Digi-Taalhuis

Samen gaan we de strijd aan tegen laaggeletterdheid

Het Digi-Taalhuis is een netwerkaanpak en wordt gevormd door meerdere partners. 


Digi-Taalhuis

Bij Bibliocenter hebben we een gepassioneerde aanpak als het gaat om het bestrijden van laaggeletterdheid en het het ontwikkelen van Digitale Vaardigheden. We zijn dan ook partner in het Regionaal Taalakkoord Midden-Limburg en de lokale Taalakkoorden in Nederweert en Leudal.

We geloven dat lezen en schrijven essentiële vaardigheden zijn voor iedereen, en daarom streven we ernaar om toegankelijke programma's en diensten aan te bieden die mensen helpen deze vaardigheden te verbeteren. Een belangrijke component in onze aanpak is het Digi-Taalhuis. 

Het Digi-Taalhuis van Bibliocenter helpt inwoners, die moeite hebben met taal, rekenen en digitale vaardigheden, door het ontwikkelen en aanbieden van open spreekuren, lesgroepen en cursussen. Ook is er een online aanbod, met diverse trainingen en oefenprogramma’s op het gebied van deze vaardigheden.

Bij de Bibliocenter vestigingen in Leudal, Maasgouw, Nederweert en Weert, kunnen mensen terecht voor diverse activiteiten.

 

Regionaal Taalakkoord Midden-Limburg

Mei 2022 tekenden bestuurders van gemeenten, maatschappelijke partners en werkgevers uit Midden-Limburg samen voor de kick-off van het Regionaal Taalakkoord Midden-Limburg. Ook in Nederweert en Leudal zijn lokaal taalakkoorden getekend.

Het taalakkoord is het startpunt om met een breder netwerk van partners aan de slag te gaan om inwoners die moeite hebben met taal, rekenen en digitale vaardigheden te bereiken en te motiveren. En dit is hard nodig! Maar liefst 15% van de Midden-Limburgse beroepsbevolking heeft moeite met deze basisvaardigheden.

Signalering van de problematiek, samenwerken met werkgevers en onderlinge kennisdeling zijn onderwerpen die gemeentegrenzen overstijgen. Maar ook lokaal zijn verschillende organisaties al aan de slag met dit onderwerp.

Bibliocenter is uitvoerder van het Digi-Taalhuis.


Doorverwijzen als professional

Wil je als professional iemand doorverwijzen naar het Digi-Taalhuis, gebruik dan de knop Ik wil doorverwijzen. Je kunt ook contact opnemen met een van de teamleden van Team Digi-Taalhuis. Kijk hier voor de contactgegevens. 


Sluit jij ook aan?

De aanpak van laaggeletterdheid kunnen we niet alleen, daarom zoeken we de samenwerking met allerlei partners. Van gemeenten tot taalaanbieders tot signaleringspartners en werkgevers. Iedereen die wil kan een steentje bijdragen.  

 

Wat kun je doen als partner?

  • Sluit aan bij het Digi-Taalhuis en/of Het Taalakkoord 
  • Breng laaggeletterdheid binnen je eigen organisatie onder de aandacht 
  • Train je medewerkers en/of vrijwilligers in het herkennen en doorverwijzen van laaggeletterden
  • Communiceer in begrijpelijke taal 
  • Verwijs laaggeletterden door naar het Digi-Taalhuis 

Partners van het Digi-Taalhuis


Nieuws / Recente ontwikkelingen

Certificering Digi-taalhuis Bibliocenter

Bibliocenter heeft in december een officieel kwaliteitscertificaat ontvangen van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT). Hiermee voldoet het Digi-Taalhuis aan belangrijke kwaliteitsnormen. Het Digi-Taalhuis behaalde een score van 55 uit 69 (landelijke gemiddelde 49). Een belangrijk onderdeel van de toetsing is het maatschappelijke effect en de toekomstbestendigheid.

Met het certificaat heeft het Digi-Taalhuis de bevestiging gekregen dat de functies, organisatie en diensten, op een juiste manier uitgevoerd worden en dat aan alle kwaliteitsnormen wordt voldaan. Het certificaat is vier jaar geldig. Tijdens het certificeringstraject is het functioneren van het Digi-Taalhuis beoordeeld op de volgende 7 normen. Beleid & Financiën, Middelen, Samenwerking, Mensen, Producten & diensten, Resultaat & maatschappelijk effect en Handelen conform (privacy)wetgeving. 

De auditoren constateren dat DTB een solide fundament heeft gerealiseerd voor het Digi-Taalhuis en zelf een goed zicht heeft op zijn doorontwikkeling. De auditoren spreken hun waardering uit voor de manier waarop Digi-Taalhuis de aanpak laaggeletterdheid vormgeeft waarbij de integrale netwerkaanpak en de inhoudelijke drive van medewerkers opvielen. De Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal toetst als onafhankelijke organisatie de kwaliteit van bibliotheek- en cultuurorganisaties en van programma’s en diensten voor geletterdheid. 

Laaggelettertheid te lijf met Rake Woorden

Rake Woorden is een voorstelling van Schippers & Crins, ontwikkeld in samenwerking met Bibliocenter. De voorstelling richt zich op het landelijk groeiende probleem van laaggeletterdheid. Een tragi-komische klucht op maat, waarin Schippers & Crins, met veel humor en compassie, deze problematiek te lijf gaan. 

De voorstelling
Een spannende dag voor Rowan van Mossel. Na vijftien jaar trouwe dienst bij 'Het Bedrijf' als heftruckchauffeur, heeft hij promotie gemaakt. Vanaf vandaag werkt hij op het kantoor, als assistent van Marcel Gimbrere. Maar kan hij dat wel? Waarom is hij zo zenuwachtig? Welk geheim draagt hij met zich mee?  

Rake Woorden wordt niet gespeeld in theaters, maar op de plekken waar het ertoe doet. Waar mensen zich vertrouwd voelen. Op de werkvloer, in kantines, buurthuizen en feestzalen. Bedoeld om de schaamte en het taboe rondom laaggeletterdheid te doorbreken. Want lezen en schrijven is iets waar iedereen recht op heeft. 

Op alle voorstellinglocaties waren veel positieve reacties, vragen over vrijwilligerswerk, computercursussen of mensen die zeggen het met iemand in hun omgeving te gaan bespreken van wie ze vermoeden dat er laaggeletterdheid speelt, ook meldde zich na de voorstelling diverse personen die moeite hebben met lezen en schrijven, een mooi aantal personen hebben zich inmiddels aangemeld en gaan bij Bibliocenter aan de slag. Bijzonder om te zien wat dit los maakt!  


Digi-Taalhuis Team

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen graag!

Irene van Roij - de Monte

Coördinator Digi-Taalhuis

i.vanroij@bibliocenter.nl
088-2432000

Margriet Roost 
Coördinator activiteiten en basisvaardigheden
m.roost@bibliocenter.nl
088-2432000

Stefanie Coenen 
Specialist Programmering Taal
Gemeente Maasgouw

s.coenen@bibliocenter.nl
088-2432000 of 06-82042861 

Kyra El Âtiki
Specialist Programmering Taal
Gemeemte Weert

k.elatiki@bibliocenter.nl
088-2432000 of 06-39815415 

Desiree Pelz 
Specialist Programmering Taal 
Gemeente Leudal en Nederweert

d.pelz@bibliocenter.nl
088-2432000 of 06-42613530 

Gaby Hellenbrand

Specialist Programmering Taal 

g.hellenbrand@bibliocenter.nl
088-2432000 of 06-42613530 

Suzanne Wolter 
Specialist Programmering Digitale basisvaardigheden
s.wolter@bibliocenter.nl
088-2432000

Wij zijn regelmatig op zoek naar fijne collega's!

Stuur een open sollicitatie of bekijk onze vacatures: www.bibliocenter.nl/vacatures

Bibliocenter is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers
Wil jij een maatschappelijke bijdrage leveren? Wil je iets voor een ander betekenen of jezelf ontwikkelen? Meld je aan: www.bibliocenter.nl/vrijwilligers

  • Telefoon

    Bel naar 088-2432000 en vraag naar team Digi-Taalhuis

  • E-mail

    Stuur een mail naar digitaalhuis@bibliocenter.nl.

  • In de bibliotheek

    Kom langs in de bibliotheek en maak een afspraak met team Digi-Taalhuis