Leren

Feiten en cijfers 2024

Onderstaand schema is een overzicht van feiten over onze diensten met betrekking tot de kerntaak Leren, waaronder; Cursussen en workshops, lezingen en diverse taal- en jeugd acitiviteiten.

Uitgelicht in 2024

Bibliocenter is er voor iedereen. Met 'een leven lang leren' bedoelen we ook echt mensen in de leeftijd van 0 tot 100 jaar. Een doorgaande lijn waarbij we voor elk wat wils bieden. Hieronder lichten we een aantal mooie projecten toe. 


Voor kinderen (6 tot 12 jaar)

De bibliotheek biedt een waardevolle leer- en speelomgeving aan, naast de traditionele functies van boeken lenen en studeren. De doelen van workshops voor kinderen bij de bibliotheek kunnen variëren afhankelijk van de inhoud, maar over het algemeen hebben ze de volgende doelen:

- Bevorderen van creativiteit 
- Digitale vaardigheden aanleren 
- Educatieve ontwikkeling ondersteunen 
- Sociale interactie bevorderen 
- Zelfvertrouwen opbouwen 
- Toegankelijkheid en inclusiviteit bieden 

AI-maand bij Bibliocenter – voor kinderen

In juni zette Bibliocenter AI op de kaart, ook voor de jongere generatie! Kinderen van 8 tot 12 jaar ontdekten de mogelijkheden van technologie tijdens interactieve workshops. 

Hoogtepunten: 

  • Drone workshop: Jonge deelnemers leerden professioneel vliegen met drones en namen deel aan een spannende dronerace in de bibliotheek. 
  • VR workshop: Kinderen bouwden hun eigen 3D-wereld en verkenden deze met een VR-bril, een unieke kennismaking met virtual reality. 

De workshops boden een inspirerende mix van leren en plezier, en toonden hoe technologie ook voor de jongsten toegankelijk en leuk kan zijn. 

Explicokids Academy – Wetenschap komt tot leven!

Bibliocenter stond in het teken van wetenschap en plezier tijdens de Explicokids Academy-workshops. Kinderen dompelden zich onder in een wereld vol boeiende experimenten en ontdekten hoe leuk wetenschap kan zijn. Gekleed in échte laboratoriumjassen voelden de jonge onderzoekers zich als rasechte wetenschappers.

Ze kregen de kans om deel te nemen aan drie spannende activiteiten: het stapelen van kleurrijke vloeistoffen in buisjes, het bouwen van mini-raketten en het verkennen van de wonderen van kleurenkunst. Daarnaast verraste de Explico professor de kinderen met spectaculaire demonstraties die de magie van wetenschap tot leven brachten.

De workshops waren een groot succes, met enthousiaste reacties van zowel kinderen als ouders. Het hoogtepunt voor velen was het meenemen van hun eigen buisje met gestapelde vloeistoffen, een kleurrijke herinnering aan een leerzame en inspirerende dag. De Explicokids Academy bewees opnieuw dat wetenschap niet alleen educatief is, maar ook ontzettend leuk en fascinerend. Een evenement dat zeker voor herhaling vatbaar is!  

Kindercolleges – Wat wil jij eigenlijk worden?

Elke maand stond Bibliocenter Weert in 2024 in het teken van dromen en toekomstplannen tijdens het Kindercollege: “Wat wil jij eigenlijk worden? Ontdek je droombaan!”

Kinderen van 5 tot 10 jaar kregen de unieke kans om te ontdekken welke beroepen er allemaal zijn en wie weet hun eigen droombaan te vinden. Elke bijeenkomst bracht een inspirerende gastspreker naar voren, die zijn of haar beroep op een boeiende manier presenteerde.

De reeks begon op 7 februari met Rogstaekerspreens Ruud I en Jeugdpreens Wes I, die de kinderen meenamen in de feestelijke wereld van het carnavalsleven. De jeugdige deelnemers genoten zichtbaar van hun verhalen en stelden nieuwsgierige vragen over wat het betekent om Prins Carnaval te zijn. 

Vervolgens kwamen er maandelijkse sessies met bijzondere professionals: 

  • In maart liet de wijkagent zien hoe belangrijk het is om veiligheid te waarborgen in de buurt. 
  • In april gaf de brandweer een spannende blik achter de schermen van hun werk, compleet met heldhaftige verhalen. 
  • Mei stond in het teken van dierenliefde, met een medewerker van de dierenambulance die vertelde over het redden van dieren in nood. 
  • In juni sloot een moedige militair de reeks af met inspirerende verhalen over doorzettingsvermogen en avontuur. 
  • In September kwam Rim Beckers, de bekende illustrator, cartoonist en grafisch vormgever, naar Bibliocenter Weert. Rim, bekend van het grappige Mannetje Poep beeld langs de spoorlijn in Weert, tekent al sinds zijn jeugd alles wat hij om zich heen ziet en heeft zich ontwikkeld tot een ware kunstenaar. 
  • In oktober kwam, in het kader van de Maand van de Geschiedenis twee echte Archeologen op bezoek.
  • In november kwamen Geert-Jan en Zoë van de Wegenwacht naar de Bibliotheek om te vertellen hoe zij mensen weer veilig op weg helpen. 
  • Knuffeldokter Crea Trea kwam in december vertellen hoe je zorgt dat knuffels weer helemaal als nieuw worden.  

De Kindercollege-reeks was een groot succes en een prachtige manier om jonge kinderen te inspireren, hun verbeelding te prikkelen en hen te laten dromen over de toekomst. Het evenement bood een kijkje in een wereld vol mogelijkheden, waar dromen werkelijkheid kunnen worden. Met dank aan alle sprekers, ouders en natuurlijk de enthousiaste kinderen die van deze reeks een onvergetelijk succes hebben gemaakt! 
 

Zomerprogramma 2024 – Kinderen beleven een zomer vol plezier bij Bibliocenter

Afgelopen juli en augustus werd het Bibliocenter in Weert een bruisende plek vol creativiteit, avontuur en spelplezier dankzij het uitgebreide zomerprogramma.

Kinderen van alle leeftijden konden zich uitleven in tal van activiteiten, waarbij leren en plezier centraal stonden. 

Creativiteit bloeit op tijdens kinderworkshops.
Onder leiding van Gerarda Beumer genoten jonge deelnemers van inspirerende workshops waarin fantasie de hoofdrol speelde. Van bloemen tot kunstwerken in de stijl van Van Gogh en natuurhangers, de kinderen lieten hun creativiteit de vrije loop. Het enthousiasme was groot, en de resultaten waren kleurrijk en uniek. 

Spelen en bouwen 
De workshop ‘Bouw je eigen knikkerbaan’ met Gravitrax op 31 juli was een groot succes. Kinderen werkten vol concentratie aan hun eigen knikkerbanen en leerden spelenderwijs over zwaartekracht en constructie. 

Voorlezen en ontdekken 
De samenwerking met Sportstuif Weert zorgde voor een geslaagde activiteit op 17 juli: Voorlezen en Speuren. De speurtocht rondom de bibliotheek combineerde spannende verhalen met een speelse ontdekkingstocht.

Voor de jongste kinderen werd er met Hey Bloem! in het Fatimapark en Kasteelpark Nijenborgh een bijzondere combinatie van voorlezen en natuuronderzoek georganiseerd. Samen met Benjamin, de Stadsecoloog, ontdekten kinderen de verborgen natuur in de stad.

Digitaal bewust en sociaal spelend 
De Hackshield-workshop op 13 augustus bracht het onderwerp cyberveiligheid tot leven voor kinderen van 9 tot 12 jaar. De jonge deelnemers leerden hoe ze online criminelen te slim af kunnen zijn en voelden zich echte cyber agents. 

Kids vonden het super leuk vooral ook omdat ze de proefjes mochten meenemen ~ ouder van een deelnemer aan de Explico Kids Academy ~

Jeugdactiviteitenoverzicht in de regio

Er staan maandelijks enorme leuke activiteiten op het programma in de regio Midden-Limburg. Diverse organisaties bieden deze activiteiten aan, en Bibliocenter stelt elke maand een handig overzicht samen.

Dit overzicht wordt door middel van een .pdf en afbeelding naar alle scholen in Midden-Limburg verzonden. Zo kunnen ouders eenvoudig alle mogelijkheden ontdekken!  Bekijk het volledige overzicht op www.bibliocenter.nl/in-de-regio. 

Springstof activiteiten in Maasgouw

Vanuit Springstof worden er verschillende activiteiten georganiseerd op het gebied van sport, cultuur en de bibliotheek. Springstof is een samenwerking tussen Sportcoach Maasgouw, Wel.Kom Maasgouw, Cultuurperron, Bibliocenter en JOGG Maasgouw. De activiteiten die door Bibliocenter zijn georganiseerd in 2024 zijn: 

  • Januari: Help de natuur een handje en maak je eigen vogelvoederplaats 
  • November: Van welke planeet kom jij? 
  • November; Letterhonger; aan de slag met recepten 
  • September; de bijzondere beer

Voor Volwassenen


Digi-Taalhuis

Wij bieden hulp bij; Het oefenen van de Nederlandse Taal, zoals spreken en schrijven, digitale Vaardigheden. Zoals werken met de computer, tablet of telefoon, of met rekenen. Zoals omgaan met geld.

Taal- basisvaardigheden

Dit jaar zijn er in alle 4 de gemeenten deelnemers met Nederlands als moedertaal begeleid. Na de reeks voorstellingen Rake Woorden en het televisie programma over laaggeletterdheid van Frans Bauer eind 2023 hebben we meer aanmeldingen ontvangen van NT1 deelnemers, mensen met Nederlands als moedertaal, die graag aan hun basisvaardigheden wilden werken.

De ene deelnemer wandelde zelf de Bibliotheek binnen om hulp te vragen, de ander werd warm doorverwezen door een andere organisatie (zoals gemeente, schuldhulpverlening, thuiszorg, etc.)  De leervragen van deze deelnemers liepen uiteen. Waarbij de een beter wilde leren (begrijpend) lezen, had de ander de focus op schrijven, het handschrift verbeteren of rekenen en getallen. Bij sommige deelnemers volgde een andere leervraag tijdens het traject. Dus vanuit het werken aan taalvaardigheden volgden vragen voor rekenvaardigheden, of vanuit het rekenen kwam een vraag om hulp bij het studeren voor een brommerexamen of helpen bij het plaatsen van online bestellingen.

Oefenen met lezen, schrijven en rekenen gaat veel verder dan alleen het verbeteren van basisvaardigheden. Het gaat over persoonlijke groei en meer zelfvertrouwen ontwikkelen.  

De deelnemers zijn 1 op 1 begeleid zodat er op ieders persoonlijke leervragen kan worden in gegaan. Een deelnemer met Nederlands als moedertaal kwam naar de bibliotheek met een taalvraag: oefenen met lezen en schrijven. Met vastberadenheid heeft de deelnemer samen met een vrijwilliger geoefend met lezen en schrijven.

De deelnemer is op eigen initiatief gestopt met de lessen, omdat de persoonlijke leerdoelen zijn bereikt. Op de vraag 'Wat heeft de taalcursus voor jou betekend?'  antwoordde de deelnemer: ''meer zelfvertrouwen en fouten durven maken''. 

𝗛𝗮𝗿𝘁𝘃𝗲𝗿𝘄𝗮𝗿𝗺𝗲𝗻𝗱! Voor de kerstdagen kregen collega’s van het Digi-taalhuis, tijdens een fijne feestelijke bijeenkomst, een bijzonder mooi kaartje overhandigd. De deelnemers aan het Taalcafé hadden geld ingezameld en namens het Taalcafé team een donatie gedaan aan Time to Help. Lokale partners in Kenia, Oeganda en Mali krijgen ondersteuning voor het behandelen en genezen van patiënten met staar. Geef iemand zijn zicht terug en je geeft zijn glimlach terug.

Dank lieve mensen voor dit mooie gebaar!

'Ode aan deelnemers’ van Gaby Hellenbrand

Als coördinator van o.a.Taalcafé Nederweert en het project Voorlezen Thuis in Maasgouw-Leudal-Nederweert, ontmoet ik veel Nederlandse en anderstalige deelnemers en gezinnen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken op het gebied van de Nederlandse taal.

Heel veel bewondering heb ik voor de mensen, die ondanks hun eigen bagage toch alles in het werk willen stellen om de Nederlandse taal beter machtig te worden. In onderstaand gedicht een ode aan de vele mooie en bijzondere mensen die ik heb mogen ontmoeten tijdens mijn werk het afgelopen jaar.  

De mooiste collectie verhalen  
Vanuit een andere wereld gekomen naar hier waar 
alles nieuw, alles vreemd, alles anders is. 
Van de taal tot een buurt tot de voorgeschiedenis die
maakt dat het leven totaal anders wordt.   

Het moet voelen als een stap terug misschien wel twee
of drie richting kloof die vaak niet te overbruggen lijkt. 
Als een doodlopende weg die de grens bereikt
qua taal, mentaal en toekomstidee.  

Hoe bijzonder is het dan om met eigen ogen te zien dat 
er mensen zijn die deze storm trotseren en 
laten zien dat ze gemotiveerd willen blijven proberen om in 
onze maatschappij hun plek te vinden bovendien.   

Door hard te werken en te leren en telkens terug te keren naar
de basis van onze Nederlandse taal. 
Met hulp van de bieb, van vrijwilligers en gulle buren 
schrijven zij op hun beurt hun eigen unieke verhaal.  

Taalcafé, open inloop of les en vele gelegenheden samen met 
anderen, anderstaligen en Nederlandse mensen, 
maakt dat de bieb hartenwensen én markttendensen wil
combineren tot ‘een plek’ van ontwikkeling van ieders eigen kleurenpalet.

Trots mogen we zijn op de bieb en al haar kanten die
zorgen voor onze cursisten overal vandaan.
Door tijd, interesse en aandacht te schenken aan hen 
die door een leven lang leren zaadjes blijven planten. 

De bibliotheek als heel breed alfabet in een maatwerkpakket met
daarin verschillende richtingen voor iedereen. 
Op maat gemaakt in een groep of één-op-één 
waarbij verbinding en participatie inhoud zijn van een schakelnet.   

Dus kortom…….   

kenmerkend voor de bieb is de mooiste collectie verhalen van 
noord tot zuid, van oost naar west, van taal naar taal. 
Met veel verschillende helden met hun eigen titelverhaal dat 
samen met de bibliotheek te lezen is op wereldschaal. 
  

Gaby Hellenbrand 

Taalwandelingen

Bezoek aan de Leonardusmolen in Maasbracht 
Op 5 juni vond de taalwandeling van Bibliocenter plaats, met als thema 'Op bezoek bij de Leonardusmolen'. De wandeling startte bij buurtcentrum de Spil in Maasbracht en bracht de deelnemers naar de prachtige molen. Bij aankomst werden ze hartelijk ontvangen door de molenaar en vrijwilligers. Samen verkenden ze de molen en bespraken wat ze zagen, met speciale aandacht voor de overeenkomsten en verschillen tussen Nederland en de thuislanden van de deelnemers. Dit leverde boeiende gesprekken en waardevolle inzichten op. De rondleiding werd afgesloten met een gezellig samenzijn onder het genot van een kopje koffie of thee. Het was een leerzame en verbindende ochtend voor alle deelnemers! 

Taalwandeling naar Park Piahoeve in Heel 
Op 24 juni organiseerde Bibliocenter Heel een geslaagde taalwandeling met als thema 'Op bezoek bij Park Piahoeve'. De deelnemers verzamelden bij de bibliotheek en reden samen naar het prachtige park. Bij aankomst werden ze ontvangen door de medewerkers van de Piahoeve. Tijdens de wandeling stonden gesprekken over wat ze zagen centraal, met een bezoek aan de dierenweide als hoogtepunt. De verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en de thuislanden van de deelnemers leverden interessante gesprekken op. De ochtend werd gezellig afgesloten met een kopje koffie of thee. Het was een inspirerende en leerzame bijeenkomst in een prachtige omgeving! 

Lentebingo in het Taalcafé Heel

Op 27 mei vond in het Taalcafé van Bibliocenter Heel een gezellige lentebingo plaats. Deze activiteit was speciaal georganiseerd voor iedereen die zijn of haar Nederlandse taalvaardigheid wilde verbeteren.

De vrijwilligers hadden prachtige cadeautjes verzameld en een vrolijk bingospel gemaakt met lente-afbeeldingen. Onder het genot van koffie, thee en lekkers genoten de deelnemers van een ontspannen en leerzame ochtend. Het Taalcafé bood opnieuw een fijne gelegenheid om Nederlands te oefenen, met gesprekken over alledaagse onderwerpen en leuke woordspelletjes. Het was een succesvolle en feestelijke bijeenkomst! 

Taalcafé Maasbracht ruimt zwerfafval op

Op 8 mei gingen deelnemers en vrijwilligers van Taalcafé Maasbracht de straten op om zwerfafval op te ruimen. Met materialen van de gemeente Maasgouw, zoals prikstokken, hesjes en afvalzakken, zorgden ze samen voor een schonere en mooiere omgeving.

Naast het opruimen was het een mooie kans om op een actieve en gezellige manier Nederlands te oefenen. De ochtend bracht niet alleen een schoner Maasbracht, maar ook verbinding en leerzame gesprekken. Een geslaagd initiatief! 

Iftar diner voor taalcursisten en vrijwilligers

Op 27 maart organiseerde Bibliocenter Weert voor het eerst een Iftar diner voor taalcursisten en vrijwilligers. Deze bijzondere avond stond in het teken van inclusiviteit, verbinding en het vieren van de inzet van alle betrokkenen bij de taalactiviteiten. Tijdens het diner, dat meer was dan een culinaire bijeenkomst, deelden deelnemers ervaringen, tradities en verhalen, wat zorgde voor meer begrip en respect tussen verschillende achtergronden. Het gezamenlijk verbreken van het vasten symboliseerde saamhorigheid binnen de gemeenschap van Weert. Bibliocenter Weert bedankt Musa Arslan van Show Mobile Roermond en Albert Heijn Heerschap voor hun waardevolle bijdrage aan deze geslaagde en inspirerende avond. 

De vrijwilligers zijn aardige mensen, leuke oefeningen en nieuwe mensen leren kennen, beter spreken Nederlandse taal ~deelnemer aan de taallessen~

Digitale vaardigheden

Digitale vaardigheden zijn noodzakelijk om succesvol te kunnen deelnemen aan de maatschappij. Toch is een deel van de Nederlandse bevolking onvoldoende digitaal vaardig. Dat versterkt ongelijkheid tussen jong en oud, hoog- en laagopgeleiden en mensen met een hoog en een laag inkomen. Onder andere overheidscommunicatie vindt tegenwoordig bijvoorbeeld steeds meer via het internet plaats. De overheid zet daarom in op digitale vaardigheden, onder meer in samenwerking met bibliotheken. 

Cursus Klik & Tik

Voor wie internet nog onbekend terrein is en meer wil weten over het gebruik van de computer die kan deelnemen aan de computercursus Klik & Tik. Deelnemers leren typen, e-mailen en internetten.

In 2024 zijn er op de volgende plekken Klik & Tik-cursussen gegeven: 

  • Haelen: dinsdag van 13.30-15.00 uur, 2 x 1 groep van 6 deelnemers 
  • Heel: donderdag van 09.00-10.30 uur, 2 x 1 groep van 6 deelnemers 
  • Heythuysen: vrijdag van 09.00-10.30 uur, 2 x 1 groep van 6 deelnemers 
  • Maasbracht: dinsdag van 13.30-15.00 uur nieuw opgestart in september, 1 groep van 6 deelnemers 
  • Nederweert: dinsdag van 10.00-11.30 uur en dinsdag van 13.30-15.00 uur, 2 x 2 groepen van 6 deelnemers
  • Neer: maandag van 13.30-15.00 uur, 2 x 1 groep van 6 deelnemers 
  • Roggel: vrijdag van 14.00-15.30 uur, 2 x 1 groep van 6 deelnemers 
  • Stramproy: donderdag van 13.30-15.00 uur, nieuw opgestart in maart, 1 groep van 6 deelnemers 

Digisterker / Digivitaler

De overheid doet steeds meer via het internet. Of het nu gaat om het aanvragen van huurtoeslag, werk zoeken of het doorgeven van een verhuizing. Ook werken steeds meer huisartspraktijken met een patiëntenportaal of patiëntenomgeving. Dat is handig voor het online regelen van afspraken, vragen stellen aan de dokter en het aanvragen van recepten.

Maar digitaal is niet voor iedereen even makkelijk te volgen. Veel mensen vinden het nog wat moeilijk. De bibliotheek helpt ze op weg met de cursus Digisterker/Digivitaler;  

  • Weert 3 cursussen georganiseerd voor in totaal 17 deelnemers 
  • Nederweert 1 cursus georganiseerd voor in totaal 2 deelnemers 
  • Maasbracht 2 cursussen georganiseerd voor in totaal 7 deelnemers 
  • Heythuysen 1 cursus georganiseerd voor in totaal 3 deelnemers 
  • Neer 1 cursus georganiseerd voor in totaal 6 deelnemers 

Verder heeft er in samenwerking met de gemeente Weert een pilot plaatsgevonden onder de naam Digisterker voor Nieuwkomers.

Lees er meer over in het artikel: https://www.digisterker.nl/digisterker-nieuwsbrief-oktober-2024-pilot-digisterker-voor-nieuwkomers-bij-bibliocenter-weert-interview/

Lees hier het nieuwsbericht: https://www.weertdegekste.nl/2024/07/cursus-digisterker-leert-statushouders-omgaan-met-digitale-overheid/

Workshop Digivitaler

In samenwerking met het SJG Weert is er een workshop opgezet voor mensen die willen leren werken met het patiënntenportaal van SJG Weert. Dit betrof een succesvolle pilot, die in 2025 vervolg gaat krijgen. In november en december werden er in totaal 2 workshops georganiseerd bij Bibliocenter Weert met in totaal 27 deelnemers.

Informatiebijeenkomsten over cursussen 2024/2025

Bibliocenter organiseerde in samenwerking met SeniorWebs in Heythuysen en Weert twee succesvolle informatiebijeenkomsten.

Tijdens de bijeenkomsten werd een overzicht gepresenteerd van het cursusaanbod voor 2024/2025, geschikt voor zowel beginners als gevorderden. De docenten van SeniorWeb lichtten het programma enthousiast toe, en bezoekers kregen de kans om direct vragen te stellen en zich in te schrijven voor cursussen.

De bijeenkomsten werden goed bezocht en boden een inspirerende start voor iedereen die zijn digitale vaardigheden wil verbeteren. In weert waren 40 deelnemers en in en in Heythuysen 20. Ze hebben zich nagenoeg allemaal aangemeld voor één van de aangeboden computercursussen.  

Cursussen aangeboden in samenwerking met Seniorweb:

  • Ipad/Iphone 2x in Weert, in totaal 9 deelnemers 
  • Ipad/Iphone 1x in Heel in totaal 4 deelnemers 
  • Werk veilig met/op je PC in Weert in totaal 4 deelnemers 
  • Typecursus 1x in Weert in totaal 12 deelnemers 
  • Cursus Android 1x in Weert in totaal 6 deelnemers 
  • Windows 11 1x in Weert in totaal 3 deelnemers 
  • Workshop Digitale nalatenschap 1x Weert met 3 deelnemers, 1x Heel met 4 deelnemers 
  • Orde op de PC 1x in Weert met in totaal 6 deelnemers
  • Basiscursus Excel 1x in Weert met 5 deelnemers  

Ik ben niet de enige die moeite heeft met inloggen bij de DigiD. De cursus was gezellig en zonder vrees om iets fout te doen. Duidelijke uitleg. ~deelnemer aan de cursus Digisterker / Digivitaler ~

Workshop Veilig internetbankieren

In samenwerking met Rivas/Zuiderhuis werden workshops gehouden over Veilig internetbankieren.  

  • Stramproy 2 workshops met in totaal 24 deelnemers 
  • Weert 1 workshop met in totaal 24 deelnemers  

Het Breincafé Weert nodigde Bibliocenter uit om voor hun doelgroep ook een workshop Veilig Internetbankieren te verzorgen. Deze vond plaats op 20 juni en er waren 10 deelnemers. 

Cursus omgaan met je smartphone in Maasbracht/Heel/ Nederweert en Heythuysen

Deze cursus is voor mensen die een smartphone hebben maar er niet goed mee overweg kunnen. De bedoeling is dat deelnemers op het einde van de cursus vertrouwd zijn geworden met hun telefoon en zelfstandig met enkele programma’s kunnen werken. De cursus is gegeven in:  

  • Heythuysen 2 cursussen in totaal 16 deelnemers 
  • Nederweert 1 cursus in totaal 8 deelnemers 
  • Heel 1 cursus in totaal 8 deelnemers 
  • Maasbracht 1 cursus in totaal 8 deelnemers 
  • Heel 1 cursus in totaal 8 deelnemers 

Workshop ‘Bankzaken regelen’

Tijdens de workshop ‘Bankzaken regelen’ kregen deelnemers waardevolle inzichten in hoe zij hun bankzaken op verschillende manieren kunnen beheren. Er werd uitleg gegeven en volop ruimte geboden om vragen te stellen.

Het doel was om deelnemers te inspireren om hun financiële zaken zelfstandig te blijven regelen op een manier die bij hen past. Voor wie dit niet meer zelfstandig kan doen, werden tips gedeeld over hoe dit veilig kan worden overgedragen aan iemand anders. Daarnaast kregen deelnemers informatie over waar zij meer hulp, oefenmateriaal en ondersteuning kunnen vinden.

De workshop, geschikt voor klanten van alle banken, werd positief ontvangen en bood praktische handvatten voor iedereen die zijn of haar bankzaken goed wil blijven regelen.

De Workshop is georganiseerd in:

  • 1x in Weert met 19 deelnemers 
  • 1x in Stramproy met 8 deelnemers 

Diverse Cursussen

Filosofiecursussen in Weert

De basiscursus Filosofie bij Bibliocenter Weert bood een introductie tot het wonderen en vragen over de werkelijkheid. Deelnemers kregen de kans om onder begeleiding van Johan Saanen hun waardesystemen te verkennen en na te denken over algemeen menselijke thema's. 

‘Sofia, mijn lief’
De cursus ‘Sofia, mijn lief’ combineerde filosofisch gedachtegoed met gesprekken over menselijke thema’s. Met 22 bijeenkomsten werd het werk van belangrijke filosofen bestudeerd, waarbij de gesprekken steeds stof tot nadenken boden. 

De Canon van de Filosofie
In de uitgebreide cursus ‘De Canon van de Filosofie’ werden de 100 belangrijkste filosofische werken behandeld. Over twee jaar verspreid, en met 36 sessies, bood deze cursus een diepgaande verkenning van filosofie vanaf 550 v.Chr. tot nu. 

Voorafgaand aan de cursussen konden geïnteresseerden tijdens open bijeenkomsten kennismaken met de inhoud en gespreksleider Johan Saanen. Deze sessies gaven een goed beeld van wat deelnemers konden verwachten. Met deze filosofiecursussen bood Bibliocenter Weert een unieke kans om in dialoog te treden met grote denkers en elkaar. 

Cursus Frans in Heel

De 16-delige cursus Frans bij Bibliocenter Heel bood deelnemers een laagdrempelige manier om de basis van de Franse taal onder de knie te krijgen. Onder begeleiding van taalexpert Bas Vissers leerden cursisten zich verstaanbaar maken in alledaagse situaties, zoals boodschappen doen, uit eten gaan of een praatje maken.

De lessen besteedden aandacht aan grammatica, woordenschat en vaardigheden zoals spreken, luisteren, lezen en schrijven. Na afloop konden deelnemers vol vertrouwen op beginnersniveau communiceren in het Frans. Met deze cursus werd een solide basis gelegd voor iedereen die zich in het bourgondische Frankrijk thuis wil voelen. 

‘Plat-kallende Vertalers’

In mei kwamen enthousiaste liefhebbers van het Weerts, Nederweerts en Ospels dialect bijeen bij Bibliocenter Weert. Tijdens de informatieavond werd de vertaalopdracht voor de lesmethode "Leef Limburgs" toegelicht.

De avond inspireerde velen om bij te dragen aan het behoud en de verspreiding van het Limburgs dialect. 

"Leef Limburgs"-cursus: Deze populaire methode, die in september 2025 in Weert van start gaat, biedt een laagdrempelige introductie tot het Limburgs, inclusief cultuur en geschiedenis. 

Vertaalproject: Vrijwilligers vertalen en verrijken het cursusmateriaal met een unieke Weertse invalshoek. 

Samenwerking en begeleiding: Deelnemers werken zelfstandig of in teams, met ondersteuning van Hoes veur ’t Limburgs en een kleine vergoeding.  

Basiscursus Digitaal Tekenen

In mei namen deelnemers bij Bibliocenter Weert hun eerste stappen in de wereld van digitaal tekenen tijdens de vierdelige basiscursus onder leiding van Rens Verspagen.

De cursus bood een waardevolle introductie voor iedereen die digitaal tekenen wilde ontdekken en bracht creatieve ambities tot leven. 

Praktische vaardigheden: Deelnemers leerden werken met een tekentablet en software, en ontdekten hoe digitale technieken traditionele tekenvaardigheden versterken. 

Inspirerende begeleiding: Rens Verspagen, game-artist en ervaren docent, gaf deskundige begeleiding en deelde zijn passie voor digitale kunst. 

Studiekring in Weert en Heythuysen

De studiekring bestaat inmiddels ruim 1 jaar en heeft zich ontwikkeld tot een hechte, betrokken groep. Met 16 leden is het een waardevolle plek geworden voor het delen van kennis, het voeren van diepgaande gesprekken en het ondernemen van gezamenlijke activiteiten. 

Tijdens de bijeenkomsten bespreken de leden uiteenlopende onderwerpen zoals eenzaamheid, telefoonverslaving, zwart-witdenken en de Indische cultuur. Daarnaast ondernemen ze regelmatig activiteiten, zoals een bezoek aan de Herenboeren, het milieu-educatief centrum of een gezamenlijke maaltijd bij iemand thuis.

De studiekring draagt bij aan het voorkomen van eenzaamheid en het vergroten van kennis en inzichten. Een lid vertelde: "Ik vond het fijn om te horen dat ik gemist werd toen ik ziek was. Ik voel me gezien." 

Toekomstplannen 
Door de populariteit van de studiekring en de vele verzoeken om deel te nemen, starten we in januari 2025meen tweede kring in Weert en een nieuwe kring in Heythuysen. We brengen dit ook onder de aandacht bij Punt Welzijn, waar veel leden eerder via zijn doorverwezen. Met dit initiatief blijven we werken aan verbinding, betrokkenheid en het leren van elkaar. 

Zoektocht naar werk

In 2024 is er nog vier keer een Walk & Talk voor werkzoekenden georganiseerd voor in totaal 76 deelnemers. Daarna is, na ruim tien jaar, de Walk & Talk voor werkzoekenden gestopt. 

Op 18 april vond i.s.m. Zorg Aan Zet een banenmarkt plaats in Bibliocenter met ruim vijftig bezoekers.

Ontspanning en creativiteit met Zentangle

Tijdens de workshop Zentangle ontdekten deelnemers hoe tekenen en meditatie hand in hand gaan. Onder begeleiding van gecertificeerd docente Maartje van Roij leerden zij de basis van deze bijzondere tekenkunst. Met eenvoudige patronen, opgebouwd in 3 tot 6 stappen, ontstonden prachtige 'tangles' op papier.

De workshop bewees dat tekenervaring geen vereiste is. Het proces van het concentreren op de patronen bood niet alleen een creatieve uitlaatklep, maar ook een rustgevende ervaring voor de deelnemers. Een middag vol ontspanning en inspiratie, waarin tekenen en mindfulness samenkwamen. 

Creatieve bindingstechnieken

Tijdens de workshops Boekbinden gingen deelnemers aan de slag met ambachtelijke bindingstechnieken en creëerden ze hun eigen unieke boek.

Onder deskundige begeleiding leerden van Inge van den Thillart, beeldend kunstenaar en handboekbinder van atelier De goede moet, gingen ze aan de slag met diverse verschillende stijlen waaronder: de elegante kopische binding en de langsteekbinding.

'Inspirerend, boeiend, rustgevend. De sfeer was heel prettig en Maartje was gewoon geweldig.  ~deelnemer aan de Workshop Zantangle~