Lezen

Feiten en Cijfers 2024

Onderstaande afbeeldingen is een overzicht van feiten over onze diensten met betrekking tot de kerntaak Lezen, waaronder; de Online bibliotheek, voorleesactiviteiten en projecten voor jeugd & jongeren. 

Cijfers thema lezen

Uitgelicht in 2024

- 0 tot 5 jaar: BoekStart, De Verhalenfiets, Voorlezen Thuis, Nationale Voorleesdagen
- 6 tot 12 jaar: De Nationale Voorleeswedstrijd, Kinderboekenweek, Leesbevordering op scholen, Themacollecties, Een dag uit het leven van een leesconsulent
- 15 tot 18 jaar: Bibliotheek van de toekomst, samenwerking MBO en HBO
- Volwassenen: Heel Nederland Leest, Voorlezen aan ouderen, Boekenweek, Week van Lezen en Schrijven, Passend lezen, Writers Blok en Boek-aan-Huis dienst

______________________________________________

0 tot 5 jaar

BoekStart

Bibliocenter werkt samen met diverse kinderopvangorganisaties, bijvoorbeeld via het programma Boekstart in de Kinderopvang.

BoekStart in de kinderopvang is een effectief programma om voorlezen in de kinderopvang te professionaliseren. Via dit programma komen kinderen, pedagogisch medewerkers en ouders met (voor)lezen en boeken in aanraking.

Het is belangrijk voor de ontwikkeling van taalbegrip en taalgevoel van kinderen om vroegtijdig in aanraking te komen met voorlezen. De leesmediaconsulenten van Bibliocenter hebben voorleesactiviteiten uitgevoerd in de groep en ouder-kind bijeenkomsten georganiseerd.

Ook zorgt Bibliocenter voor deskundigheidsbevordering van de pedagogisch medewerkers op het gebied van leesplezier en voorlezen aan kinderen van 0-4 jaar, hierdoor kunnen de pedagogisch medewerkers nog meer halen uit de voorleesmomenten met de kinderen.

Daarnaast heeft Bibliocenter in samenspraak met de kinderopvang een boekencollectie samengesteld voor diverse kinderopvanglocaties. In de bibliotheek werd voorleespret met peuters, de dreumesbieb en de babybieb georganiseerd. 

Bibliocenter heeft deelgenomen aan de landelijke Boekstartdag op 1 juni 2024. Bij Bibliocenter Weert waren in de ochtend een aantal leuke activiteiten voor baby's, dreumesen en peuters en hun ouders/verzorgers.

NIEUW in 2024; De verhalenfiets

In de schoolvakanties van 2024 fietste De Verhalenfiets van Bibliocenter door de gemeentes. Met een bak vol avontuurlijke boeken, bracht leesconsulent Eefje leesplezier naar bijzondere plekken: Kasteelpark Nijenborgh, het Fatimapark en ze maakte zelfs een stop bij fruitteler Aards.

Samen met bijzondere gasten Stadsecoloog Benjamin van Leeuwen en de Herenboeren, werd het iedere keer een feestje.… Kinderen en hun ouders/verzorgers luisterden in 2024 naar een mooi verhaal, zongen liedjes en deden samen een leuke activiteit. De activiteit is in totaal zeven keer uitgevoerd.

"Eefje leest geweldig voor, voor de kleintjes. Dat de activiteit plaatsvond bij Aards droeg bij aan de ervaring voor de kinderen. Ik hoop dat de bieb vaker met externe partners gaat samenwerken want dit was geslaagd." ~ deelnemer over de verhalenfiets ~ 

De Nationale Voorleesdagen 2024

Van 24 januari tot en met 3 februari 2024 vierden we De Nationale Voorleesdagen bij Bibliocenter, een week waarin het plezier én belang van voorlezen centraal stonden. Kinderen van 3 tot 5 jaar en hun (groot)ouders genoten van hartverwarmende voorleesmomenten en de magie van prentenboeken. 
 
'Het Prentenboek van het Jaar, ‘Help! Een verrassing!’ van Miriam Bos, stond in de schijnwerpers. Tijdens speciale activiteiten werd het verhaal tot leven gebracht, en het verrassende programma toverde grote glimlachen op jonge gezichtjes. 

Gezellige bijeenkomsten in onze vestigingen 
Voorleesmomenten in Weert, Nederweert, Heel en Heythuysen brachten kinderen samen in een warme, knusse sfeer. Ook het populaire ‘Voorleespret met Peuters’ zorgde voor veel enthousiasme en mooie herinneringen. 

Voorlezen Thuis in Maasgouw en Nederweert

De bibliotheek biedt de mogelijkheid voor ouders en kinderen in gemeente Maasgouw  en Nederweert om deel te nemen aan het project Voorlezen Thuis. Dit project zorgt ervoor dat kinderen van 2 tot 10 jaar met een taalachterstand extra aandacht krijgen.

Een voorleesvrijwilliger van Bibliocenter gaat twintig weken, op een vaste middag of avond, langs bij een gezin in de buurt. De ouders hebben zich vrijwillig aangemeld en zijn erg gemotiveerd, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. De coördinator Voorlezen Thuis vanuit Bibliocenter is een coach voor de ouders en streeft ernaar het gezin blijvend te stimuleren in de taalontwikkeling. Gedurende het traject komen de coördinator en de vrijwilliger minimaal twee keer samen op bezoek bij het gezin. Aan het begin van het traject vindt een kennismakingsgesprek plaats.

Naast een taalvrijwilliger van de bibliotheek te koppelen aan een gezin, is er breed gekeken naar de mogelijkheden die aansluiten bij de behoeften en perspectieven van ouder en kind. Het bieden van maatwerk in elk gezin stond voorop. Middels het contact met de voorleesvrijwilliger werd verbinding gemaakt met kind(eren) én ouders. Indien nodig werd er door de vrijwilliger met toestemming van ouders contact gelegd met de school van het kind/de kinderen om een en ander op het gebied van taal-lezen af te stemmen.    

Samenwerking met en verwijzing door verschillende partners binnen de gemeente Maasgouw, speelde een belangrijke rol bij het bereiken van de juiste doelgroep binnen Voorlezen Thuis.

Signalering en doorverwijzing van gezinnen en kinderen heeft plaatsgevonden vanuit het consultatiebureau, VVE, scholen primair onderwijs, Centrum voor jeugd en gezin Midden-Limburg/Maasgouw, logopediepraktijken en Sociaal Wijkteam Maasgouw. Ook de Taalcafé’s van Bibliocenter zijn vindplekken van de doelgroep NT2.   

6 tot 12 jaar

Nationale Voorleeswedstrijd

Isa Langendonck is Voorleeskampioen van de regio  
Op woensdag 20 maart bewees Isa Langendonck van IKC Laar in Weert haar talent tijdens de Regionale Finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Met een indrukwekkende voordracht uit "Thirsa en het spookvliegtuig" van Connie Mitchell wist Isa zowel de jury als het publiek te overtuigen en werd zij uitgeroepen tot Voorleeskampioen van regio Bibliocenter. Een spannende en feestelijke middag.

Tijdens de finale lieten negen talentvolle deelnemers uit Weert, Nederweert, Leudal en Maasgouw hun liefde voor boeken zien door prachtige fragmenten voor te lezen. De middag werd nog feestelijker door een dansworkshop van Femke Triepels van Dance Point, waarin iedereen enthousiast meedeed. Isa heeft onze regio vertegenwoordigd in de Provinciale Finale op 3 april in het Royaltheater in Roermond. Helaas heeft ze daar de winst net niet kunnen pakken. Maar ze heeft het super goed gedaan. Gefeliciteerd aan alle deelnemers voor hun geweldige prestaties en enthousiasme! 

Kinderboekenweek 2024

Van 2 tot en met 13 oktober stond de Kinderboekenweek 2024 in het teken van ‘Lekker eigenwijs!’. Het thema bracht een ode aan eigenzinnige personages die graag hun eigen pad volgen en stimuleerde kinderen om lekker zichzelf te zijn.

Naast veel leesplezier waren er in onze bibliotheken tal van creatieve en inspirerende activiteiten. Samen hebben we genoten van een eigenwijze Kinderboekenweek!

Op zaterdag vond de gezellige Kinderboekenzaterdag plaats bij Bibliocenter Weert. Het was een feestelijke dag vol verrassingen: 

  • Voorleesavontuur voor peuters: De dag begon met een spannend voorleesmoment voor peuters van 2 tot 4 jaar en hun (groot)ouders. Het interactieve verhaal en de speelse bewegingen maakten het een vrolijk begin van de dag. 

  • Doe-het-lekker-zelf-markt: 's middags konden kinderen van 4 tot 12 jaar hun creativiteit de vrije loop laten. De crea-kraam was een groot succes, waar kinderen eigenwijze boekenleggers knutselden en prachtige tekeningen maakten. Bij de Legotafel werden fantasierijke bouwwerken gebouwd, terwijl anderen zich uitleefden met bordspellen aan de spellentafel. 

  • Voor wie liever even tot rust kwam, was er de mogelijkheid om
    lekker te chillen met een goed boek in een knus hoekje van de bieb. 

  • Eigenwijs feestje met Barbara Scholten in Heythuysen
    Op 12 oktober werd Bibliocenter Heythuysen omgetoverd tot een eigenwijs paradijs. Kinderboekenschrijfster Barbara Scholten verzorgde een levendig voorleesmoment, waarbij de kinderen ademloos luisterden naar verhalen over haar eigenzinnige personages zoals Frietje Frommel en Donnie Donut. Aansluitend gingen de kinderen creatief aan de slag met knutselactiviteiten die aansloten bij het thema.

"Onze zoon was in zijn element, hij heeft genoten en wilde niet naar huis" ~ Een ouder van een deelnemer aan de Gravitrax Workshop ~ 

Leesbevordering op scholen

De leesconsulenten van Bibliocenter bezoeken dagelijks 47 scholen in Weert, Nederweert, Leudal en Maasgouw met tal van leuke activiteiten om de kinderen lekker te laten lezen! Daarnaast stimuleren en adviseren zij professionals en ouders op het vlak van lezen, leesplezier en mediavaardigheden. 

Themacollecties basisonderwijs 
Bibliocenter stelt thema-collecties samen voor het basisonderwijs. Deze sluiten aan bij de wereldoriëntatie-vakken. De koppeling met deze vakken zorgt voor extra motivatie om te lezen. De collectie bestaat uit informatieve boeken over een bepaald onderwerp en boeken met rijke, verhalende teksten die geschikt zijn voor het vergroten van woordenschat en taalvaardigheid.  In 2024 werden 162 collecties van ongeveer 25 boeken samengesteld binnen een actueel thema. 

Bibliotheek op school: Kennis-en informatiecentrum Weert (KEC Weert):

Een dag uit het leven van een leesconsulent, door Femke van Dijk

Onze missie als leesconsulent is om alle kinderen, leerkrachten en verzorgers nieuwsgierig te maken naar boeken en deze te implementeren in de huidige vorm van onderwijs.  

Voor iedereen is en passend boek te vinden. Of het nou is om zelf te lezen, voor te lezen of om te gebruiken tijdens de les.  Door wekelijks scholen te bezoeken hopen wij als bibliotheek een waardevolle toevoeging te zijn in de ‘leeswereld’ van iedereen. Ik zou iedereen de onderstaande boodschap willen meegeven: 
 
De bibliotheek is niet zomaar een plek vol boeken... Nee, het is een magische wereld waarin jullie je fantasie de vrije loop kunnen laten. Hier zullen jullie avonturen beleven die jullie wildste dromen overtreffen en nieuwe werelden ontdekken door simpelweg een boek open te slaan. 
 
Ik weet zeker dat er onder jullie heel wat slimme ontdekkingsreizigers, nieuwsgierige speurneuzen en toekomstige avonturiers zijn. De bibliotheek is er speciaal voor jullie! Jullie vinden hier een schat aan verhalen die erop wachten om door jullie ontdekt te worden. 
 
Boeken hebben een bijzondere kracht. Ze nemen jullie mee naar verre landen, waar jullie olifanten in de jungle kunnen ontmoeten, prinsessen in betoverende kastelen kunnen zien en ridders op dappere missies kunnen volgen. Boeken helpen jullie ook om jezelf beter te begrijpen, om te lachen, om te leren en om nieuwe vrienden te maken. 
 
Vanuit de bibliotheek is het mijn taak om jullie te begeleiden op dit avontuur. Ik sta altijd klaar om jullie te helpen bij het vinden van het perfecte boek, bij het ontdekken van nieuwe schrijvers en illustratoren, en bij het ontwikkelen van jullie eigen liefde voor lezen.

JONGEREN 15 tot 18 JAAR

Bibliotheek van de toekomst

Bibliocenter neemt deel aan de samenwerking van 8 bibliotheken in de Brainportregio, onder de naam Bibliotheek van de Toekomst. Inhoudelijk is dit gericht op het voortgezet onderwijs.

Doel is om te ontdekken en samen te kijken hoe en wat we als bibliotheken kunnen betekenen voor de jongeren tussen 15 en 25 jaar. De focus ligt op leesplezier, leesmotivatie en digitale bewustwording. Een onderdeel van deze bijeenkomsten is de ontwikkeling van de Boekbot. Dit is een chatbot die jongeren helpt om te zoeken naar een boek dat bij hen past in de vorm van een app. Lees er meer over op: https://biebvandetoekomst.nl/

Samenwerking MBO en HBO

Gilde Opleidingen: Voor het Gilde Opleidingen is in het voorjaar de doorontwikkeling impulsregeling de bibliotheek op school beroepsonderwijs aangevraagd. En daarnaast is bij de provincie een subsidieverzoek ingediend voor het project Leesbevordering Gilde Opleiding Weert. Eind november hebben we hier goedkeuring van gekregen. Gedurende het jaar zijn er themacollecties aangevraagd die aansluiten bij de thema’s die behandeld worden bij het vak Burlands (Burgerschap-Nederlands). In het voorjaar zijn er workshops interactief voorlezen en de (voor)leesfasen én leesbeleving en soorten boeken gegeven aan studenten pedagogisch medewerker en onderwijsassistent.

Fontys Hogelschool: Samen met Fonys Hogeschool is 20 november een lezing georganiseerd over leeftijdsdiscriminatie. Hiermee is een bijdrage geleverd aan evenement van gemeente Weert, Weert Respecteert en campagne van Fontys #FightAgeism. Er zijn afspraken gemaakt om in 2025 van Fontys robotdieren te lenen die ingezet worden in de ouderenzorg (Paro de zeehond & Pluisje de kat). De zeehond is speciaal ontwikkeld voor mensen met dementie.   

Volwassenen

Heel Nederland Leest - het boek Joe Speedboot van Tommy Wieringa in november

We waren zeer vereerd dat de auteur van Joe Speedboot, Tommy Wieringa, te gast was bij Bibliocenter. Joe Speedboot stond centraal tijdens Heel Nederland Leest.

Bezoekers aan de bibliotheek kregen het boek cadeau. Om ook jongere bezoekers te trekken hebben we gratis kaarten ter beschikking gesteld om naar Tommy te komen luisteren.

Ongeveer 15 scholieren van het vo hebben hier gebruik van gemaakt. Hij werd door collega Suzanne met veel humor geïnterviewd. Het was een mooie avond en werd goed bezocht. Er waren ongeveer 75 bezoekers. Het was een zeer interessant gesprek!

Tommy Wieringa is een man die een zeer brede en diepgaande kennis heeft over veel onderwerpen en hij is daarover een begenadigd verteller, zowel op papier als als spreker.

Open Leesclubs
Daarnaast worden er Open Leesclubs georganiseerd in verschillende bibliotheken, waar literatuurliefhebbers hun gedachten over het boek kunnen delen. Deze bijeenkomsten worden geleid door Yvonne Pasmans en vonden plaats bij de bibliotheek in Heythuysen, Heel en Weert.  

Voorlezen voor ouderen in Stramproy: een jaar vol verhalen en verbinding

De voorleesgroep bij Rust in Roy heeft in 2024 een mijlpaal gevierd: het initiatief bestaat inmiddels één jaar! Wat begon als een afstudeeropdracht van onze inmiddels collega Jill, is uitgegroeid tot een waardevolle activiteit die veel ouderen bereikt en raakt.

De voorleesgroep bestaat uit vijf enthousiaste vrijwilligers en een activiteitenbegeleider. Samen zorgen zij ervoor dat er meerdere keren per maand wordt voorgelezen aan bewoners van twee afdelingen. Eén van de afdelingen is een gesloten afdeling, terwijl de andere afdeling dagbesteding biedt.

De verhalen sluiten vaak aan bij de jeugd van de bewoners en brengen herinneringen tot leven. Tijdens het voorlezen ontstaan er bijzondere interacties: ouderen stellen vragen, delen eigen ervaringen en lachen volop om herkenbare situaties. Het is prachtig om te zien hoe verhalen hen activeren en verbinden.

Het succes van de voorleesgroep heeft geleid tot nieuwe plannen. Het team Programmering onderzoekt de mogelijkheid om voorleessessies voor volwassenen op te zetten en de activiteit uit te breiden naar andere gemeenten. Zo kan nog meer mensen de kracht van verhalen worden gebracht.

Voorlezen is niet alleen een activiteit, het is een manier om herinneringen te koesteren, een lach te delen en betekenisvolle momenten te creëren. We kijken uit naar wat het tweede jaar van de voorleesgroep zal brengen! 

Boekenweek 2024 – Familieverhalen centraal bij Bibliocenter

Tijdens de Boekenweek 2024, met als thema ‘Bij ons in de familie’, genoten bezoekers van inspirerende avonden bij Bibliocenter Weert. Schrijfsters Mira Feticu en Heleen van Royen deelden hun persoonlijke en literaire kijk op het thema familie, dat vol verhalen en emoties zit. 

Mira Feticu: Taal, migratie en familie 
Mira Feticu nam het publiek mee in haar levensverhaal. Ze sprak over familie als een bron van schoonheid en pijn, verweven met thema's als taal, migratie en verlies. Haar unieke perspectief, gevormd door haar Roemeense roots en liefde voor de Nederlandse taal, raakte een snaar bij de aanwezigen. 

Heleen van Royen: De complexiteit van familie 
Ook deelde Heleen van Royen haar openhartige visie op familiebanden en persoonlijke relaties. Naast fragmenten uit haar nieuwe roman Juice, reflecteerde ze op haar 20-jarige auteurschap en de rol van familie in haar werk. Met haar scherpe humor en openheid betrok ze het publiek in een levendige dialoog, waarna velen enthousiast hun boeken lieten signeren. 

Met deze inspirerende avonden en het thema ‘Bij ons in de familie’ bracht Bibliocenter opnieuw de kracht van verhalen tot leven. Een prachtige viering van literatuur en verbinding! 

Smakelijke actie tijdens de Week van Lezen en Schrijven

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven, in september, vroeg Bibliocenter samen met Midden-Limburgse gemeenten aandacht voor laaggeletterdheid.

Met de geur van versgebakken letterkoekjes (gebakken door medewerkers van PSW) trokken ze de aandacht van voorbijgangers in Weert, Nederweert, Maasbracht en Heythuysen. De letterkoekjes werden uitgedeeld door enthousiaste vrijwilligers, wethouders en beleidsmedewerkers. Het was een hartverwarmende actie die mensen liet stilstaan bij het belang van taal- en digitale vaardigheden. Tegelijkertijd werd er informatie gedeeld over het DigiTaalhuis, waar mensen terechtkunnen om hun basisvaardigheden te verbeteren. 
 
Letterkoekjes uitdelen: een succes 
In Weert gaf wethouder Martijn van de Heuvel op 6 september het startsein, gevolgd door wethouder Carla Dieteren in Nederweert, beleidsmedewerker Mireille Eilers in Maasbracht en een samenwerking met Synthese in Heythuysen. De actie zorgde niet alleen voor lekkere momenten, maar ook voor waardevolle gesprekken en bewustwording. Met deze actie bracht Bibliocenter de strijd tegen laaggeletterdheid dichter bij de mensen. Een mooi voorbeeld van hoe kleine gebaren grote impact kunnen hebben! Lees hier de nieuwsberichten:
https://www.weertdegekste.nl/2024/09/wethouder-deelt-letterkoekjes-uit/   

Passend Lezen en samenwerking met Visio

Op 20 januari kregen de medewerkers van de Frontoffice een deskundigheidsbevorderende training over Passend Lezen. Tijdens deze sessie worden zij geüpdatet over de laatste ontwikkelingen rondom hulpmiddelen en diensten voor mensen met een leesbeperking. Denk hierbij aan luisterboeken, brailleboeken en andere toegankelijke leesvormen.

Met deze kennis kunnen zij bezoekers nog beter informeren en ondersteunen. Vanaf 2025 gaat Bibliocenter Weert een nieuwe samenwerking aan met Visio, de organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een visuele beperking. Een paar keer per jaar zal Visio een spreekuur organiseren in de bibliotheek. Tijdens deze momenten kunnen bezoekers met vragen over slechtziendheid of blindheid terecht voor advies, hulpmiddelen en doorverwijzing naar gespecialiseerde hulp. 

Van Daisyspeler naar Daisybox 
Een belangrijke innovatie staat op stapel: binnenkort wordt de vertrouwde Daisyspeler vervangen door de nieuwe Daisybox. Deze moderne opvolger biedt verbeterde functionaliteiten en gemak voor gebruikers die audioboeken of andere Daisy-materialen beluisteren. Onze medewerkers staan klaar om bezoekers wegwijs te maken met dit nieuwe apparaat. Met deze stappen versterken we onze missie om inclusiviteit te bevorderen en ondersteuning te bieden aan iedereen die een steuntje in de rug kan gebruiken bij lezen en informatievoorziening. 

Writer's BLOK – Inspirerende avonden in de bieb

De eerste editie van het Writer's BLOK was op 29 mei. Iedere laatste woensdagavond van de maand verwelkomt Bibliocenter Weert schrijfliefhebbers die samen schrijfmeters willen maken. De bibliotheek transformeert dan in een creatieve werkruimte waar inspiratie en motivatie centraal stonden. Wordt dus vervolgt in 2025.

Boek-aan-Huis dienst

De Boek-aan-Huis dienst is voor iedereen in Weert, Nederweert, Leudal en Maasgouw die graag de boeken aan huis bezorgd wil krijgen. Leners kunnen telefonisch of online boeken bestellen. Om de drie weken gaat een vrijwilliger de boeken aan huis brengen.

"'Heerlijk, rust en tijd vrijmaken om te schrijven " ~ Een deelnemer aan Writer's BLOK ~