Tegenlicht Meet-up

Praat en luister mee bij de VPRO Tegenlicht Meet-up


In Theater de Huiskamer in Weert 

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de wereld van politiek, wetenschap, maatschappij, technologie en economie.


Thema: Verbindende Vertellers

Waar: Theater de Huiskamer in Weert 
Wanneer: 4 april, 19:30 uur

Praat en luister mee tijdens de Tegenlicht Meet-up ‘Verbindende Vertellers’.

In deze Meet-up praten we verder over de kunst van het verhalen vertellen. Waarom doen we dat nog zo weinig? En wat maakt een voorgedragen verhaal zo anders dan een voorgelezen verhaal?

Duik met ons mee in de wereld van verhalen en hun vertellers. Laat je verwennen door een goed verhaal, leer hoe je dat doet en stel al je vragen aan een ervaren verhalenverteller en aan een regisseur van verhalenvertellers.

Je kunt de aflevering hier vooraf kijken. 

Meld je aan


Tegenlicht Meet-up

VPRO Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. In 2023 is het overkoepelende thema radicale hoop. Daarmee haken we meer dan ooit aan op de crises die elkaar in rap tempo opvolgen met alle gevolgen van dien: mensen verliezen hoop, de kloof tussen arm en rijk wordt groter, de sfeer in het land is soms grimmig te noemen.

Maar zoals altijd zijn er ergens mensen die het heft in eigen hand nemen en die bezig zijn met verandering en oplossingen. Onvermoeibaar, strijdlustig, radicaal. En daar gaat Tegenlicht over. Dat inspireert, geeft hoop en leidt tot nieuwe perspectieven.   

Bekijk hier alle Tegenlicht Meet-ups

De bieb en de Huiskamer

De Tegenlicht Meet-up in Weert wordt georganiseerd door Bibliocenter en Theater De Huiskamer.

We behandelen actuele onderwerpen die eerder zijn uitgezonden bij VPRO Tegenlicht. Iedere Meet-up zijn er lokale sprekers aanwezig.

De Tegenlicht Meet-up vindt plaats in Theater De Huiskamer (Wilhelminasingel 10B) en is gratis bij te wonen.

Je moet je van tevoren wel even aanmelden, zodat we weten hoeveel stoelen we zullen klaarzetten.

De Meet-up begint om 19.30 uur en is rond 21.30 uur afgelopen. 


Meld je aan als Tegenlicht-vrijwilliger

Fan van Tegenlicht Meet-up? Meld je dan aan als vrijwilliger om dit mogelijk te blijven maken.

We zoeken nog mensen die ons helpen bij de voorbereidingen op de dag van de Meet-up zelf (donderdagmiddag en donderdagavond). 


Terugblikken

Thema: Race om de super batterij, 08-12-2022

Samen verkenden we de de nieuwe opslagmogelijkheden en wat dat voor jou en jouw omgeving betekent. Daarbij schoven ook Cees van Nimwegen (uitvinder Cesar Energy Storage) en Vincent Dekker (journalist en columnist Trouw ‘Vincent wil zon’) aan als gast.  

Deze meet-up was powered by de bibliotheken in Limburg.

Thema: De Kloofdichters 31-01-2023

Tegenlicht onderzocht de kloof aan de hand van drie grondrechten op het gebied van wonen, volksgezondheid en onderwijs. Ron Meyer, directeur Nationaal Programma Heerlen Noord, vertelde over zijn aanpak hierin in Heerlen. Samen met de Weerter Minima Groep deelden we ervaringen en zochten we naar hoopvolle ontwikkelingen in Weert en omgeving. 

Bekijk hier de VPRO uitzending


Thema: Stem van de natuur, 06-04-2023

Het is droef gesteld met de biodiversiteit in onze vervuilde ecosystemen. In Nederland staat bijna de helft van alle soorten onder druk. Dat moet en kan anders. VPRO Tegenlicht zoekt uit: luisteren we eigenlijk wel écht naar de natuur, en geven we haar genoeg stem(recht)?

Bekijk hier de VPRO uitzending

Thema: Ik ben journalist. Ik ben journalist?, 14-09-2023

Hoe kunnen we in deze verwarrende tijden het vertrouwen in de journalistiek herstellen? De jonge onderzoeksjournalist Christiaan Triebert maakt gebruik van OSINT: 'open source intelligence'. VPRO Tegenlicht spreekt hem over zijn zoektocht naar de waarheid op de redactie van The New York Times.

Bekijk hier de VPRO uitzending


Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Bibliocenter, Theater de Huiskamer en de VPRO.