Nieuws en cijfers Maasgouw

Cijfers gemeente Maasgouw

Uitgelicht in Maasgouw 2023

IDO-punten uitgebreid

Bibliocenter is de IDO-punten gaan uitbreiden met ingang van eind augustus 2023. De vaste openingstijden in Maasgouw zijn:

  • Bibliocenter Maasbracht op vrijdag van 14.00 - 16.00 uur
  • Bibliocenter Heel op dinsdag van 10.00 - 12.00 uur

Tevens zijn er mobiele IDO-punten in Beegden, Stevensweert en Wessem. Deze worden nog niet allemaal goed bezocht, maar we blijven aan de weg timmeren. We hebben goede contacten lopen met de gemeente Maasgouw, die ons goed bijstaat. Om de openingstijden en -punten te kunnen verruimen, zijn bijna alle frontoffice-medewerkers, maar ook mensen uit de backoffice geschoold. Zowel door een online training als door een training met een acteur.  

Computercursussen

Bibliocenter ziet een toename in het aantal deelnemers aan de computer cursussen. 

De Klik & Tik-wachtlijsten rezen de pan uit. Deelnemers krijgen les in de beginselen van het omgaan met een computer. 
 
Digisterker/Digivitaler blijft een populaire cursus in elke gemeente. Deelnemers komen onzeker binnen en vertrekken na zes lessen met opgeheven hoofd en een heel scala aan zaken die zij vanaf nu zélf online kunnen regelen.
 
Verder blijft de smartphone- cursus voor beginners en gevorderden, zowel in Weert als in Maasgouw, immens populair. Zij kunnen zelfstandig werken met een aantal programma’s en apps op hun smartphone en kunnen daarnaast ook beter inschatten en verwoorden waarvoor zij individueel de smartphone graag willen gaan gebruiken. 

Binnen zowel de beginners- als vervolgcursussen Omgaan met je smartphone zijn 32 deelnemers ondersteund in hun behoefte meer kennis te vergaren betreffende hun smartphone. 

Jeugdactiviteiten in de regio

Tijdens het preventieoverleg Midden-Limburg met de Gemeenten is naar voren gekomen dat er behoefte is aan een centrale en up-to-date lijst met activiteiten voor de jeugd in onze regio.

Bibliocenter heeft deze taak op zich genomen. We maken maandelijks een lijst van activiteiten in de regio voor onze jeugd en versturen deze naar de Basisscholen in Weert, Nederweert, Leudal, Maasgouw, Roerdalen en Echt-Susteren.

We verzoeken de scholen om de ‘nieuwsbrief’ op het ouderportaal te plaatsen zodat de jeugd gebruik kan maken van allerlei leuke en educatieve uitjes die (gratis) worden aangeboden door verschillende organisaties in de regio. Ouders kunnen de activiteiten vinden op www.bibliocenter.nl/in-de-regio..

Voorleespret met Peuters

Vanaf januari is bij Bibliocenter de activiteit Voorleespret met Peuters gestart. Tijdens Voorleespret met Peuters staat iedere week een (prenten)boek centraal. Aan de hand van dit boek wordt er gezongen, gespeeld en op allerlei manieren voorgelezen. 

Voorleespret met Peuters is bedoeld voor (groot)ouders en kinderen in de peuterleeftijd van 2 tot 4 jaar. De activiteit vindt plaats in Weert, Nederweert, Heythuysen en Heel.  

Vertelkast Heel

(nieuw) In Heel is een Vertelkast geplaatst. Dit is een initiatief van de Heemkring Heel in samenwerking met de basisschool en de bieb. In deze vertelkast worden voorwerpen verzameld door de Heemkring tentoongesteld in combinatie met boeken die over Heel verschenen zijn in de loop der jaren. De vertelkast is verrijdbaar en zal regelmatig gebruikt worden in de groepen van de basisschool. Het eerste thema is: De Romeinen.

Boek-aan-Huis

De Boek-aan-Huis dienst was voorheen alleen bedoeld voor mensen die de deur niet uit kunnen om de bibliotheek te bezoeken. In 2023 is de dienst voor iedereen die graag de boeken aan huis bezorgd wil krijgen. Leners kunnen telefonisch of online boeken bestellen. Om de drie weken gaat een vrijwilliger de boeken aan huis brengen.

Springstof Maasgouw

Vanuit Springstof worden er verschillende activiteiten georganiseerd op het gebied van sport, cultuur en de bibliotheek. Springstof is een samenwerking tussen Sportcoach Maasgouw, Wel.Kom Maasgouw, Myouthic, Bibliocenter en JOGG Maasgouw. De activiteiten die door Bibliocenter zijn georganiseerd in 2023 zijn:

  • In het kader van de Nationale voorleesdagen: voorlezen met  Maximiliaan Modderman 
  • Een creatieve workshop; Boekenkunsten  
  • In het kader van de Mediawijsheid: Op zoek naar de schat met Ozobot! 
  • Hackshield!
  • Activiteit ‘Bloopers’ waar kinderen worden voorgelezen en een eigen circusact opvoeren
  • In het kader van de Kinderboekenweek: Help de natuur een handje en maak je eigen vogelvoederplaats!    

Taalbingo's Maasgouw

Het Taalcafé biedt een leuke en ontspannen manier om de Nederlandse taal te oefenen. Aanwezigen praten met elkaar over alledaagse onderwerpen, zoals werk, eten en drinken, hobby’s en gezondheid. Ook worden er woordspelletjes gespeeld en actuele
thema’s besproken.

Het Taalcafé heeft in 2023 diverse gezellige taalbingo's georganiseerd. De enthousiaste vrijwilligers van het Taalcafé hebben cadeautjes verzameld en een bingospel samengesteld. Daarnaast was er uiteraard koffie, thee en iets lekkers om de activiteiten nog aangenamer te maken.

Zo was er in september een Taalbingo in Maasbracht, Heel, Nederweert en Baexem. In juni vond de Zomerbingo plaats in Heel en in mei een Lentebingo in Maasbracht.

Veilig Internetbankieren

In november vond de bijeenkomst Veilig internetbankieren plaats in samenwerking met Regiobank en seniorenvereniging KBO Ambrosius Maasgouw (Heel). Deze bijeenkomst was voor alle senioren uit Maasgouw (55+).

Regiobank geeft een interactieve lezing over veilig internetbankieren. Hoe men internetcriminaliteit herkent, welke vormen van internetcriminaliteit er zijn, waaraan herken je een veilige website en wat kun je doen om internetfraude en onveilig bankieren te voorkomen.

Ruim 70 senioren namen deel aan deze lezing en men gaf aan dat het een zinvolle lezing was en vervolg gewenst is, met name op veilig internetten.  

Week tegen Eenzaamheid

Bibliocenter nodigde iedereen uit om deel te nemen aan gezellige wandelingen als onderdeel van de Week tegen Eenzaamheid, die heeft plaatsgevonden van 28 september tot en met 4 oktober 2023. Deze speciale week staat in het teken van ontmoeting en verbinding.

Taalwandeling naar Stephanushof Heel
In Maasgouw kon men kennismaken met Stephanushof en met de bewoners tijdens een gezellige wandeling. In de ontmoetingsruimte kon men samen praten en genieten van een kopje koffie. Op het erf zijn 36 zelfstandige woningen met alle basisvoorzieningen op de begane grond. Elke woning heeft ook een klein tuintje. In het centrale gebouw is een ontmoetingsruimte waar activiteiten worden georganiseerd voor de bewoners en er is zelfs een kleine keukenvoorziening aanwezig.

Taalwandeling in Maasbracht
Ook in Maasbracht werd er gezellig gewandeld en geoefend met de Nederlandse Taal. Tijdens deze wandeling beweeg je, ontmoet je mensen en leer je Maasbracht beter kennen. Onderweg zijn er gespreksonderwerpen op een wandelkaart met het thema ‘ontmoeten’. Deze kaart helpt bij gesprekken en houdt de focus op taaloefeningen.

Camouflage leren

Vanaf 2022 zijn we gestart met ‘camouflage cursussen’. Dit zijn korte, laagdrempelige en gezellige cursussen waar inwoners elkaar ontmoeten, informatie uitwisselen én waar ongemerkt de taal- of digi-vaardigheden worden bevorderd. 

Tijdens deze cursus komt de (digi-)taalvaardigheid aan de orde, waarna deelnemers kunnen instromen in de taallessen, de cursus Klik & Tik of één van de andere computercursussen die georganiseerd worden in samenwerking met Seniorweb.

Zo vond in 2023 de cursus gezond en voordelig boodschappen doen, 3-delige cursus bij Bibliocenter Heel en Heythuysen. Het kan lastig zijn om voordelig en tóch gezond te eten met de hoge en toenemende prijzen voor basisbehoeften zoals voeding en energie.

Gezonde voeding zou voor iedereen een makkelijke en betaalbare keuze moeten zijn. Tijdens de cursus heeft voedingscoach Marly Brenkman uitgelegd hoe je kunt besparen op boodschappen en toch gezond(er) kunt eten. 

Grensverleggers

In het kader van Maatschappelijke Diensttijd is Bibliocenter een samenwerking aangegaan met Grensverleggers.

Grensverleggers is een uitdagend (landelijk) programma voor jongeren tussen de 18 en 29 jaar, waarin zij talent ontwikkelen, iets doen voor anderen en de samenleving sterker maken.

Een groep jongeren krijgt de kans om onder begeleiding van het Grensverleggers team en coaches vanuit Bibliocenter een lokaal verbindend project te ontwikkelen. In maart 2023 vond de tweede  projectronde van 10 weken plaats bij Bibliocenter. 

De Grensverleggers hebben een spel ontwikkeld om sociale druk bespreekbaar te maken. Tijdens de Try-out hebben ze het spel gespeeld bij de Bibliotheek. 

Taalcafé Maasgouw

In de Taalcafés in Maasbracht en Heel is door gesprekken, spelvormen en taalwandelingen gezorgd dat deelnemers van het Taalcafé zich de Nederlandse taal steeds meer eigen kunnen maken.

Het heeft vooral effect op het durven praten, de angst weg te nemen. Deelnemers worden vertrouwd met de Nederlandse samenleving én vinden een plek waar men in contact kan komen met inwoners van de verschillende kernen én inwoners uit verschillende culturen.In een laagdrempelige omgeving als het Taalcafé, waar je fouten mag maken, gebruiken deelnemers hun woordenschat sneller en zullen zij deze vervolgens ook sneller in het dagelijks leven gaan gebruiken.

Meermaals vertelde een deelnemer van het Taalcafé vrijwilligerswerk te zijn gaan doen of een stagemogelijkheid te hebben gekregen door de opgedane ervaring bij de Taalcafe’s.

In 2023 telden beide Taalcafé’s in Maasgouw 14 vrijwilligers die de deelnemers begeleid hebben. Het totaal gemiddeld aantal deelnemers per bijeenkomst was 10. 

Als aanvulling op de reguliere Taalcafé-bijeenkomsten zijn twee keer per jaar een taalbingo en twee keer per jaar een taalwandeling georganiseerd. Gebleken is dat diversiteit in Taalcafé-activiteiten ten goede komt aan meer structurele aanwezigheid van deelnemers en gezorgd heeft voor meer bekendheid met en vertrouwd zijn met de gemeente Maasgouw en wat zij te bieden heeft.

Tevens is gebleken dat deze verschillende activiteiten mogelijkheid bieden tot het werven van nieuwe deelnemers. Het doorverwijzen van mogelijke deelnemers voor de taalcafé ’s speelde een belangrijke rol in de samenwerking van Bibliocenter met verschillende partners in de gemeente Maasgouw. Bij contacten met het Sociaal Wijkteam, VluchtelingenWerk, Consulenten van Service centrum-MER, de Huiskamer Plus, Welzijnsorganisatie Wel.kom, Buurthulp, Kledingbank en Gemeente Maasgouw zijn cliënten dan ook gewezen op het bestaan van het Taalcafé. 

Totaal aantal bijeenkomsten: Heel 45, Maasbracht 45. Totaal aantal bezoekers: Heel 288, gemiddeld aantal deelnemers per Taalcafé 6.4. Totaal aantal bezoekers: Maasbracht 325, gemiddeld aantal deelnemers per Taalcafé 7.2. Totaal aantal contactmomenten in Heel en Maasbracht 613. 

Informatiebijeenkomsten voor een financieel gezonde toekomst

In een tijd waarin financiële redzaamheid belangrijk is, blijkt dat veel huishoudens moeite hebben met het behouden van overzicht in hun financiën. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de huishoudens geen idee heeft hoeveel geld ze maandelijks uitgeven of worstelt met hun financiële administratie. Om mensen op weg te helpen naar een financieel gezonde toekomst, organiseerde Bibliocenter Maasgouw gratis informatiebijeenkomsten.

Zicht op je geld in oktober bij Buurtcentrum De Spil in Maasbracht.
Leer hoe je een goed overzicht van je inkomsten en uitgaven kunt maken. We gingen aan de slag met het opstellen van een weekbegroting en een jaaroverzicht. Bovendien waren er ervaringsdeskundigen die hun persoonlijke verhalen en tips hebben gedeeld.

Je (kind) wordt 18, en dan? In oktober bij ’t Baekerhoes in Maasbracht
Bibliocenter organiseert samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg (CJG-ML) een informatiebijeenkomst om jongeren en hun ouders te helpen bij de nieuwe verantwoordelijkheden die hierbij komen kijken als ze 18 jaar worden. Tijdens deze avond kreeg men informatie over DigiD, verzekeringen, toeslagen, belastingen, DUO, bijbaantjes, sparen en schulden, en het opbouwen van een goede administratie.

Toeslagen, waar heb ik recht op in november bij, Gemeenschapshuis 't Leuke in Beegden
Tijdens deze avond werden verschillende belastingtoeslagen en kwijtscheldingen helder uitgelegd, waaronder huurtoeslag, cultuurtoeslag, zorgtoeslag en kwijtschelding gemeentelijke belastingen. Nico Hoekstra, vrijwilliger bij Bibliocenter, heeft alle informatie overzichtelijk op een rij gezet. In het tweede deel van de avond nam Anneloes Hannen deelnemers mee door de voorzieningenwijzer van Maasgouw.

Workshop veilig internetbankieren bij Cultureel Centrum Don Bosco in Heel
Internetbankieren is niet meer weg te denken, maar helaas komt fraude nog steeds voor. Tijdens de workshop "Veilig internetbankieren" leren deelnemers aan de hand van praktijkvoorbeelden hoe ze internetcriminaliteit kunnen herkennen, welke vormen van internetcriminaliteit er zijn en hoe ze gegevens veilig kunnen houden. Deze bijeenkomst is mede mogelijk gemaakt door KBO St. Ambrosius Heel en de RegioBank.

Voorlezen Thuis

De bibliotheek biedt de mogelijkheid voor ouders en kinderen in de gemeente Maasgouw en Nederweert om deel te nemen aan het project Voorlezen Thuis. 

Dit project zorgt ervoor dat kinderen van 2 tot 10 jaar met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een voorleesvrijwilliger van Bibliocenter gaat twintig weken, op een vaste middag of avond, langs bij een gezin in de buurt. De ouders hebben zich vrijwillig aangemeld en zijn erg gemotiveerd, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling.

De coördinator Voorlezen Thuis vanuit Bibliocenter is een coach voor de ouders en streeft ernaar het gezin blijvend te stimuleren in de taalontwikkeling. Gedurende het traject komen de coördinator en de vrijwilliger minimaal twee keer samen op bezoek bij het gezin. Aan het begin van het traject vindt een kennismakings-gesprek plaats.

In 2023 telde het Voorlezen thuis in Maasgouw 19 vrijwilligers die in totaal actief in 16 gezinnen aan de slag zijn gegaan met taal en (voor)lezen. Per gezin zijn er 1,2 of 3 kinderen met hun ouders ondersteund binnen het traject van 20 weken met een totaal van 26 kinderen.

Naast een taalvrijwilliger van de bibliotheek te koppelen aan een gezin, is er breed gekeken naar de mogelijkheden die aansluiten bij de behoeften en perspectieven van ouder en kind. Het bieden van maatwerk in elk gezin stond voorop. Middels het contact met de voorleesvrijwilliger werd verbinding gemaakt met kind(eren) én ouders. Indien nodig werd er door de vrijwilliger met toestemming van ouders contact gelegd met de school van het kind/de kinderen om een en ander op het gebied van taal-lezen af te stemmen. 

In het kader van training en begeleiding zijn er twee vrijwilligersbijeenkomsten georganiseerd in 2023.
Kennisvergroting, gedeelde ervaringen en actuele thema’s op het gebied van leesbevordering en voorlezen stonden hierbij centraal.   

Samenwerking met en verwijzing door verschillende partners binnen de gemeente Maasgouw, speelde een belangrijke rol bij het bereiken van de juiste doelgroep binnen Voorlezen Thuis. Signalering en doorverwijzing van gezinnen en kinderen heeft plaatsgevonden vanuit het consultatiebureau, VVE, scholen primair onderwijs, Centrum voor jeugd en gezin Midden-Limburg/Maasgouw, logopediepraktijken en Sociaal Wijkteam Maasgouw. Ook de Taalcafé’ s van Bibliocenter zijn vindplekken van de doelgroep NT2.   .