Nieuws en cijfers Weert

Cijfers gemeente Weert

Uitgelicht in Weert 2023

IDO-punten

Bibliocenter is de IDO-punten gaan uitbreiden met ingang van eind augustus 2023. De openingstijden in Weert zijn verruimd van 3 spreekuren per week, van 2 uur, naar dagelijks open van 10 tot 16 uur.  

Om de openingstijden en -punten te kunnen verruimen, zijn bijna alle frontoffice-medewerkers, maar ook mensen uit de backoffice geschoold. Zowel door een online training als door een training met een acteur.  
 

Cultureel Lint

Bibliocenter heeft zich in 2022 aangesloten bij de organisatie van Cultureel Lint. In 2023 vond de dertiende editie plaats van Cultureel Lint. Hét gratis cultuurfestival van en in Weert, georganiseerd door RICK, Poppodium de Bosuil en het Munttheater en Bibliocenter.

Dit jaar was bibliocenter dus één van de festival locaties. Er waren diverse muzikale voorstellingen, een schattig optreden van het voor kinderen populaire duo Pim en Pom, een ballonnen-clown, een grote boekenverkoop en diverse informatiestandjes over het aanbod van Bibliocenter.  

Samenwerking VO en MBO

Er zijn met alle VO-scholen (Het College, Philips van Horne en het Kwadrant) en het MBO (Gilde opleidingen) afgelopen jaar gesprekken gevoerd en vooruitgekeken hoe we de samenwerking voort kunnen zetten, weer kunnen starten of kunnen verbeteren. Voor het Kwadrant is de subsidie Masterplan Basisvaardigheden aangevraagd.

In het schooljaar 2023-2024 zal er een bibliotheek op school gerealiseerd worden. In 2023 hebben er biebbezoeken plaatsgevonden en zijn er wisselcollecties aangevraagd. Er is gekozen om de start te maken met de scholen in het Weertse gezien het aantal uren dat er staat voor de consulent. Voor 2024 staat het contact met de VO-scholen in Nederweert en Leudal op de planning. 

Opening dBos Molenakker

OBS Molenakker heeft sinds juni 2023 haar eigen bibliotheken. De school is in deze vorm de eerste in Weert en heeft hiermee dus een primeur te pakken. Op beide locaties zijn uitleenpunten geopend. In totaal staan er nu zo’n 2000 kinderboeken in de rekken te wachten om door de kinderen verslonden te gaan worden.

De schoolbibliotheken zijn tot stand gekomen met financiële steun van de provincie Limburg. De dBos (de Bibliotheek op school) op Basisschool Aan de Bron, de Widdonkschool, Basisschool het Palet, Basisschool Swartbroek en Markeent zullen in 2024 haar deuren openen. 

Cultuur Coördinator

Met ingang van 1 mei is Sander Hoeben aan de slag als cultuur coördinator van Weert. In deze functie gaat hij onder andere zorgen voor meer samenwerking en zichtbaarheid van de culturele sector in Weert en helpt hij lokale makers en verenigingen bij het realiseren van hun initiatieven. De vijf professionele culturele instellingen van Weert (Munttheater, De Bosuil, RICK, Bibliocenter, Museum W) zijn de directe opdrachtgevers van de nieuwe cultuur coördinator, die mede dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Weert de komende twee jaar zijn rol voor cultureel Weert kan vervullen.

 

Tekstverlsaafd

In november 2023 vond in Theater de Huiskamer de eerste editie van ‘Tekstverslaafd’ plaats, een open podium voor iedereen die zich op welke manier dan ook met taal bezighoudt. Tijdens deze gezellige avond, bijgewoond door ongeveer 80 aanwezigen, werden diverse voordrachten gehouden op het podium van het theatercafé. Naast tekstuele voordrachten kreeg ook muziek een podium. Lokale dichter Gerrian Rietjens kwam met het initiatief, nadat ze een gat in de Weerter markt zag. Rietjens: “Er zijn wel plekken om op te treden in Weert, maar hopelijk kunnen we op deze manier iets structureels neerzetten. Bekijk hier meer over de geslaagde eerste editie. 

Voorleespret met Peuters

Vanaf januari is bij Bibliocenter de activiteit Voorleespret met Peuters gestart. Tijdens Voorleespret met peuters staat iedere week een (prenten)boek centraal. Aan de hand van dit boek wordt er gezongen, gespeeld en op allerlei manieren voorgelezen. 

Samen een boekje lezen - plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen- versterkt de band tussen ouders/verzorgers en kind. Voorlezen is goed voor kinderen, het prikkelt hun fantasie, hun taalgevoel wordt ontwikkeld, het vergroot de woordenschat en voorlezen draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Maar het is vooral heel erg leuk! 

Voorleespret met peuters is bedoeld voor (groot)ouders en kinderen in de peuterleeftijd van 2 tot 4 jaar. De activiteit vindt plaats in Weert, Nederweert, Heythuysen en Heel.  

Rake Woorden

Rake Woorden is een voorstelling van Schippers & Crins, ontwikkeld in samenwerking met Bibliocenter. De voorstelling richt zich op het landelijk groeiende probleem van laaggeletterdheid. Een tragi-komische klucht op maat, waarin Schippers & Crins, met veel humor en compassie, deze problematiek te lijf gaan. 
 
Rake Woorden wordt niet gespeeld in theaters, maar op de plekken waar het ertoe doet. Waar mensen zich vertrouwd voelen. Op de werkvloer, in kantines, buurthuizen en feestzalen. Bedoeld om de schaamte en het taboe rondom laaggeletterdheid te doorbreken. Want lezen en schrijven is iets waar iedereen recht op heeft. 

De voorstelling Rake Woorden was in 2023 te zien in Leudal, Nederweert en Weert. We hebben veel positieve reacties mogen ontvangen! Op alle locaties waren veel positieve reacties, vragen over vrijwilligerswerk, computercursussen of mensen die zeggen het met iemand in hun omgeving te gaan bespreken van wie ze vermoeden dat er laaggeletterdheid speelt, ook meldde zich na de voorstelling diverse personen die moeite hebben met lezen & schrijven, een aantal hebben zich inmiddels aangemeld en gaan bij Bibliocenter aan de slag. Bijzonder om te zien wat dit los maakt!  

Cursus voor jou en je kind

Kinderen die opgroeien in taalarme gezinnen lopen een groter risico om laaggeletterde volwassenen te worden. De rol van ouders in de taalontwikkeling van hun kinderen is van onschatbare waarde. Voor sommige ouders kan het echter een uitdaging zijn om hun kinderen hierin te ondersteunen. Bibliocenter heeft daarom de cursus ‘Voor jou en je kind!’ om ouders van peuters en kleuters te helpen bij het stimuleren van de taalontwikkeling. Tijdens de bijeenkomsten leren ouders hoe ze de taalvaardigheid van hun kinderen kunnen bevorderen, bijvoorbeeld door middel van taalspelletjes, vragen stellen en voorlezen.

Tegelijkertijd krijgen de ouders de kans om hun eigen taalvaardigheid te verbeteren. Bibliocenter organiseert deze cursus in samenwerking met Punt Welzijn. In nauwe samenwerking met een professionele begeleider, verzorgen vrijwilligers sessies op basis van geselecteerde modules, met een maximale duur van 1,5 uur per sessie. De bijeenkomsten vinden plaats op basisscholen. De vrijwilligers begeleiden ouders op een coachende manier door hen te adviseren, te motiveren en te stimuleren. Voorafgaand aan de cursus ontvangen vrijwilligers een korte training om de cursus 'Voor jou en je Kind!' aan ouders te kunnen geven. 

Kinderboekenweek

In de Kinderboekenweek van oktober stond het thema "Bij mij thuis" centraal, waarin de diversiteit van thuiservaringen werd gevierd. Bibliocenter organiseerde activiteiten, waaronder 'Voel je thuis in de bieb', een ontdekkingstocht langs boeken die een thuisgevoel geven. Kinderen konden in de bibliotheek verkennen welke boekengenres hen het meest aanspraken.Voorlezen met de Burgemeester en Wethouder van Weert

Hoogtepunten waren voorleesmiddagen door de burgemeester en wethouder van Weert, Raymond Vlecken en Suzanne Winter. Deze activiteiten vonden plaats in Heythuysen, Nederweert, Heel en Weert, waarbij lezen, leren en verbinden centraal stonden.

Boekenweek

De 88e Boekenweek, van 11 maart tot 19 maart 2023, omarmde het thema 'Ik ben alles', waarbij de veelzijdigheid van identiteit werd gevierd. Dit actuele thema reflecteert de complexiteit van onze moderne samenleving en de diversiteit van rollen die we vervullen.

Boeken bieden de mogelijkheid om onszelf en anderen beter te begrijpen door in verschillende perspectieven en culturen te duiken. Israel van Dorsten deelde tijdens de Boekenweek bij Bibliocenter Weert zijn ontroerende levensverhaal, 'Wij waren, ik ben', over zijn jeugd en ontsnapping uit een beklemmende omgeving in Ruinerwold..

Zomerpakket

Speciaal voor gezinnen die in de zomer, vanwege financiële redenen niet op vakantie kunnen, bieden de Gemeente Nederweert en Gemeente Weert het Vakantiepakket aan. Bibliocenter heeft in augustus twee activiteiten aangeboden om de kinderen een onvergetelijke zomervakantie te bezorgen.

Kinderen konden zelf met verschillende materialen en technieken een fantasievolle speeltuin maken! Deelnemende kinderen en ouders waren zeer enthousiast en ook de vrijwilligers en mensen vonden het een heel geslaagde activiteit.   .

Grensverleggers

In het kader van Maatschappelijke Diensttijd is Bibliocenter een samenwerking aangegaan met Grensverleggers. Grensverleggers is een uitdagend (landelijk) programma voor jongeren tussen de 18 en 29 jaar, waarin zij talent ontwikkelen, iets doen voor anderen en de samenleving sterker maken.

Een groep jongeren uit de regio Weert krijgt de kans om onder begeleiding van het Grensverleggers team en coaches vanuit Bibliocenter een lokaal verbindend project te ontwikkelen. In maart 2023 vond de tweede  projectronde van 10 weken plaats bij Bibliocenter Weert. 

De Grensverleggers hebben een spel ontwikkeld om sociale druk bespreekbaar te maken. Tijdens de Try-out hebben ze het spel gespeeld bij de Bibliotheek. Het spel wordt in 2024 in gebruik genomen door Gemeente Weert tijdens diverse campagnes over mentale gezondheid.

Computercursussen

De Klik & Tik-Digisterker deelnamen rezen de pan uit, vooral in Weert. Daarom is er in Weert m.i.v. eind oktober een tweede groep gestart, waardoor nu wekelijks 24 mensen les krijgen in de beginselen van het omgaan met een computer.

Mensen die moeite hebben om de weg te vinden op de computer en het internet kunnen deelnemen aan één van de Klik & Tik cursussen in Weert, Heythuysen, Heel of Nederweert en Roggel.

Internet is heel belangrijk in het dagelijks leven. Tweedehands koopjes, informatie van de overheid, belastingaangifte doen, een reis boeken, bankzaken regelen, dat gaat allemaal via internet. Bij de bibliotheek kan men leren en oefenen hoe de computer en internet werkt. Klik & Tik wordt georganiseerd in samenwerking met  Seniorweb.

 

Veilig Internet Bankieren

Er is eind augustus een informatiemiddag georganiseerd over computercursussen, zowel in Weert als in Heythuysen. Er waren in totaal 35 aanwezigen die zich bijna allemaal hebben ingeschreven voor computercursussen in de tweede helft van 2023!

Veilig Internetbankieren, hoe doe je dat?
Bankieren via internet is tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van onze maatschappij. In Nederland is internetbankieren gelukkig behoorlijk veilig, maar helaas komt fraude nog steeds voor. Desondanks kunnen we niet ontkomen aan het regelen van onze bankzaken online. Om mensen bewust te maken van de risico's en hen te leren hoe ze veilig kunnen internetbankieren, organiseert Bibliocenter in samenwerking met Zuiderhuis gratis workshops over Veilig Internetbankieren. Er waren in 2023 meerdere data beschikbaar waaruit deelnemers kunnen kiezen in Weert en Nederweert. De workshops Veilig internetbankieren werden goed bezocht.

Studiekringen

Voor mensen zie op zoek zijn naar een boeiende en stimulerende manier om nieuwe mensen te ontmoeten naast de dagelijkse bezigheden is Bibliocenter in het najaar twee studiekringen gestart in Weert.

Een studiekring is een vaste groep van tien tot twintig personen die eens in de twee weken bij elkaar komt. Tijdens deze bijeenkomsten worden actuele onderwerpen besproken en wordt er dieper ingegaan op een door de groep geselecteerd thema.

Een studiekring is geschikt voor mensen die nieuwsgierig zijn, kennis willen delen en zichzelf willen verdiepen in boeiende gesprekken met anderen. Een studiekring gaat verder dan alleen het volgen van maatschappelijke ontwikkelingen; het draait ook om het delen van persoonlijke ideeën en meningen. Dit kan leiden tot sterke vriendschappen en een hechte groep mensen.

Walk & Talk

De Walk & Talk bijeenkomsten voor werkzoekenden blijven drukbezocht. Walk & Talk is dé maandelijkse netwerk- en inspiratiebijeenkomst voor werkzoekenden. De bijeenkomsten geven nieuwe ideeën en energie voor degene die op zoek zijn naar (ander) werk. Kortom; werkzoekenden ontmoeten collega's, kunnen netwerken en kennis delen met een goede kop koffie erbij.

Ze krijgen support en worden aangemoedigd om nieuwe dingen te proberen in hun zoektocht naar werk. De sessies zijn ook interessant voor studenten die nu alvast aan hun sollicitatieskills willen werken. De Walk en Talk bijeenkomsten worden maandelijks georganiseerd en bezocht door ongeveer 15 deelnemers. 

Ook het maandelijkse spreekuur van het Leerwerkloket wordt goed bezocht door mensen die een andere wending willen geven aan hun loopbaan..

Jeugdactiviteitenoverzicht in de regio

Tijdens het preventieoverleg Midden-Limburg met de Gemeenten is naar voren gekomen dat er behoefte is aan een centrale en up-to-date lijst met activiteiten voor de jeugd in onze regio.

Bibliocenter heeft deze taak op zich genomen. We maken maandelijks een lijst van activiteiten in de regio voor onze jeugd en versturen deze naar de Basisscholen in Weert, Nederweert, Leudal, Maasgouw, Roerdalen en Echt-Susteren.

We verzoeken de scholen om de ‘nieuwsbrief’ op het ouderportaal te plaatsen zodat de jeugd gebruik kan maken van allerlei leuke en educatieve uitjes die (gratis) worden aangeboden door verschillende organisaties in de regio. Ouders kunnen de activiteiten vinden op www.bibliocenter.nl/in-de-regio.

 

KennisMakers

Mensen die een passie hebben en deze graag met anderen willen delen of specifieke kennis hebben die boeiend kan zijn voor anderen, kunnen zich melden als KennisMaker. Bibliocenter nodigt hen uit om uw kennis te delen met de anderen. In 2023 vonden de volgende KennisMakers-activiteiten plaats:

  • Maak kennis met Tilly Custers: Toeval of Synchroniciteit?
  • Maak kennis met Erik Coolen en Rick Steijvers; Zelf bewust worden? Kom in de actiestand!
  • De crisisrotonde voorbij; meer grip op jezelf en de situatie waarin jij je begeeft
  • Lachyoga: de helende kracht van de lach
  • Hoogbegaafdheid, meer dan intelligent
  • Roel Smulders: Pyjama Pionier - persoonlijke reisverhalen van een avontuurlijke ontdekkingsreiziger
  • Maak kennis met Inge Geelen: Hormoonbalans voor mannen én vrouwen
  • Maak kennis met Monique Verhees; De lichaamsscan, preventief werken aan je gezondheid!.

Week tegen Eenzaamheid

Bibliocenter nodigde iedereen uit om deel te nemen aan gezellige wandelingen als onderdeel van de Week tegen Eenzaamheid, die heeft plaatsgevonden van 28 september tot en met 4 oktober 2023. Deze speciale week staat in het teken van ontmoeting en verbinding.

Samen naar de kermis in Weert!

Deelnemers konden aansluiten tijdens een gezellige Kermiswandeling en genieten van de attracties en de geweldige sfeer van de Weerter-kermis.

Taalwandeling langs de grachten in Weert
Mensen die geïnteresseerd in het leren van de Nederlandse taal en de geschiedenis van Weert konden meedoen met onze grachtenwandeling tijdens het Taalcafé. Tijdens deze wandeling werden deelnemers voorzien informatie, verkennen ze samen Weert, en voeren we leuke opdrachten uit. Alles wordt in eenvoudig Nederlands gedaan, zodat iedereen kan deelnemen.

VPRO Tegenlicht Meetup

In 2023 vonden er twee Tegenlicht Meetup bijeenkomsten plaats in Theater de Huiskamer, georganiseerd door de Bibliotheek. Er worden actuele onderwerpen behandeld, die zijn of worden uitgezonden bij VPRO Tegenlicht. Iedere Meetup zijn er lokale sprekers aanwezig.

Stem van de natuur
Wij mensen zijn slim, dieren zijn niet zo slim… was lang de gedachte. Maar de laatste tijd weten dieren ons steeds vaker te verrassen. Met behulp van AI, Artificiële intelligentie oftewel kunstmatige intelligentie, komen we in hoog tempo meer te weten over hun taal, hun communicatie en daarmee ook over de logica van hun gedrag. Deelnemers konden meepraten over het thema ‘Stem van de natuur’? En verkende de nieuwste wetenschappelijke ontdekkingen over het innerlijke leven en gedrag van dieren en gingen in op ethische vragen over hoe we deze kennis moeten gebruiken

Trust Me, I’m a Journalist
Tijdens de VPRO Tegenlicht Meetup 'trust me I'm a Journalist’ in september konden deelnemers deelnemen aan een boeiend gesprek over het herstel van vertrouwen in de journalistiek, het belang van lokale kritische nieuwskanalen, en de rol die burgers kunnen spelen in dit proces. Tijdens deze VPRO Tegenlicht Meetup begeleidde socioloog Theo Ploeg het gesprek.

Aan tafel schoven de volgende gasten aan:Christiaan Triebert, onderzoeksjournalist bij The New York Times. Ruben Weekers, programmamaker en journalist bij 'L1Vandaag' en Jeroen Heijdeman, journalist en programmamaker voor WeertFM, de lokale omroep voor Weert en Nederweert. 

Computercursussen

Bibliocenter ziet een toename in het aantal deelnemers aan de computer cursussen. Er is eind augustus een informatiemiddag georganiseerd over computercursussen, zowel in Weert als in Heythuysen. Er waren in totaal 35 aanwezigen die zich bijna allemaal hebben ingeschreven voor computercursussen in de tweede helft van 2023.

De workshops Veilig internetbankieren werden goed bezocht. Deze werden georganiseerd i.s.m. Regiobank. De workshops zijn in juni en september gegeven in Weert en Nederweert. 

Ook de Klik & Tik-wachtlijsten rezen de pan uit, vooral in Weert. Daarom is er in Weert m.i.v. eind oktober een tweede groep gestart, waardoor nu wekelijks 24 mensen les krijgen in de beginselen van het omgaan met een computer. 
 
Digisterker/Digivitaler blijft een populaire cursus in elke gemeente. Deelnemers komen onzeker binnen en vertrekken na zes lessen met opgeheven hoofd en een heel scala aan zaken die zij vanaf nu zélf online kunnen regelen. Het Digitaal spreekuur in Weert wordt wekelijks bezocht door gemiddeld 3 personen met uiteenlopende vragen. 
 
Verder blijft de smartphone- cursus voor beginners en gevorderden, zowel in Weert als in Maasgouw, immens populair. Zij kunnen zelfstandig werken met een aantal programma’s en apps op hun smartphone en kunnen daarnaast ook beter inschatten en verwoorden waarvoor zij individueel de smartphone graag willen gaan gebruiken. Zij voelen zich veiliger met het gebruik van hun telefoon, waardoor hun zelfredzaamheid is verbeterd, hun zelfvertrouwen is vergroot en hun (basis) digitale vaardigheden gestimuleerd zijn. Binnen zowel de beginners- als vervolgcursussen Omgaan met je smartphone zijn 32 deelnemers ondersteund in hun behoefte meer kennis te vergaren betreffende hun smartphone. 

Weert Respecteert

Weert staat de maand november sinds enige jaren in het teken van respect voor elkaar. Een maand waarin de diversiteit in de samenleving gevierd wordt. In Weert woont een bont gezelschap mensen. Iedereen mag zichzelf zijn. Maar hoe goed kennen we elkaar eigenlijk? Weert Respecteert draait om elkaar ontmoeten. Ook bibliocenter had diverse activiteiten op het programma;

Valérie Lempereur te gast bij Bibliocenter
Valérie Lempereur is journaliste en schrijfster. Haar recent verschenen boek ‘Mevrouw’ is een openhartige autobiografische roman over niet in hokjes passen en transseksualiteit. Valérie is een vrouw die vaak geschreven heeft over beschadigde mensen. Misschien omdat ze dat zelf ook is. Op haar achttiende, elf jaar nadat de kinderbescherming haar onder toezicht had geplaatst, reist ze, analfabeet, met zeven gulden vijftig op zak en met de overtuiging dat ze in het verkeerde lichaam zit opgesloten, terug naar de plek waar ze op haar zevende is weggehaald. In ‘Mevrouw’ laat ze zien hoe om werd gegaan met mensen die niet in nette hokjes passen. Valérie werd deze avond geïnterviewd. Ze beantwoordde openhartig vragen over haar turbulente leven, haar werk als auteur en haar boeken.

Discriminatie: bekijk het eens door een andere (VR) bril!
De Experience confronteerde bezoekers op een verrassende manier zodat je echt voelt hoe het is om buitengesloten te worden en hoe het is om toeschouwer hiervan te zijn. Durf jij hiertegen op te treden of behoor je tot de zwijgende massa? En hoe vrij ben je als je niet jezelf kunt zijn? Deze activiteit is georganiseerd i.s.m. ADV (Anti Discriminatie Voorziening) Limburg.

Mini- expo 50 jaar Roze in de klas 
Cultuur- en Ontspannings Centrum (COC) Limburg en het belang van voorlichten sinds 1970. In de maand november was bij Bibliocenter Weert de mini- expo te zien over meer dan 50 jaar voorlichting in de klas en de rol van het COC hierin. Curator Hiske Haenen liet stukken uit het archief van COC Limburg/Zuid-Limburg zien dat beheerd wordt door het SHCL (Sociaal Historisch Centrum voor Limburg). De stukken gaven ons een beeld van hoe de houding van de maatschappij tegenover homoseksualiteit door de jaren heen is veranderd, maar ook op welke vlakken we nog kunnen doorgroeien. De educatieve rol van COC Limburg is altijd belangrijk geweest voor hen als organisatie. Iets waar zij zich nu evenveel mee bezighouden als in de jaren ’70. Alleen wordt de voorlichting nu iets beter ontvangen. De noodzaak van goede voorlichting blijkt duidelijk uit notulen en krantenartikelen die ook in de mini-expo te zien zijn.

Ouder-Kind bijeenkomsten

Samen gezellig een boekje lezen. Wat is er nu fijner dan dat. En wat zijn boeken een krachtig hulpmiddel om taalontwikkeling te stimuleren. Dat dit ook bij samenwerkingspartners en ouders steeds duidelijker wordt, blijkt wel uit het toenemende aanbod ouder-kind bijeenkomsten. 

In de bibliotheek voeren we al langer met veel succes en enthousiasme een BabyBieb uit. Gezellige momentjes samen tussen ouder en kind, rondom een boekje. Dit jaar is daar ook en Voorleespret met Peuters en de DreumesBieb bijgekomen, om het gat in ons aanbod voor 1,5- tot 2,5-jarigen op te vullen. En met succes! Al vanaf de start in september wordt de DreumesBieb goed bezocht en is er telkens weer een enthousiaste club kinderen en ouders die genieten van een boekje, liedjes zingen, spelletjes doen en de wereld verder ontdekken. 

Naast de activiteiten in de bibliotheek komen er ook steeds meer ouder-kind bijeenkomsten van de grond in samenwerking met kinderdagverblijven en scholen. Zo heeft bijvoorbeeld Aan de Bron een speciale schakelklas: een groep voor kinderen die pas in Nederland zijn aangekomen, met zeer diverse achtergronden. Deze hele groep bracht samen met de leerkracht én vrijwel alle ouders een bezoek aan de bibliotheek. Hoewel de meeste van hen geen of mondjesmaat Nederlands spreken, genoten zij van samen met hun kind van het verhaal, werd er meegeklapt met liedjes, zaten alle ouders en kinderen vervolgens samen tussen de konijnen te puzzelen of een boeken te lezen en werd de meerderheid direct lid van de Bibliotheek.

De dankbaarheid was zo groot en met regelmaat kom ik nu een van de ouders met hun kinderen tegen in de bibliotheek. Of een babyactiviteit op de babygroep van kinderdagverblijf Happy Kids. Het besef dat ook al met zulke jonge kindjes boekjes kunnen worden "gelezen". Hoe mooi is het om een deel van deze ouders vervolgens terug te zien op een Baby- of DreumesBieb.

Op Markeent luisterden een heel lokaal vol kinderen en ouders naar een verhaal van Frank en Bert die verstoppertje spelen. Wat Bert niet door heeft, is dat zijn wollen sjaal loslaat en Frank alleen de draad maar hoeft te volgen om hem te vinden. Op het einde van de bijeenkomst gaven we met alle kinderen en ouders een bol wol, de draad door. Als verwerking op het boek, maar ook als teken van verbinding, want dat staan we zo samen. En dat is ook precies wat al deze ouder-kind bijeenkomsten doen: verbinden! .