In de Taalcafés in Maasbracht en Heel is door gesprekken, spelvormen en taalwandelingen gezorgd dat deelnemers van het Taalcafé zich de Nederlandse taal steeds meer eigen kunnen maken. Het heeft vooral effect op het durven praten, de angst weg te nemen.
Deelnemers worden vertrouwd met de Nederlandse samenleving én vinden een plek waar men in contact kan komen met inwoners van de verschillende kernen én inwoners uit verschillende culturen.
In een laagdrempelige omgeving als het Taalcafé, waar je fouten mag maken, gebruiken deelnemers hun woordenschat sneller en zullen zij deze vervolgens ook sneller in het dagelijks leven gaan gebruiken. Meermaals vertelde een deelnemer van het Taalcafé vrijwilligerswerk te zijn gaan doen of een stagemogelijkheid te hebben gekregen door de opgedane ervaring bij de Taalcafe’s.
In 2023 telden beide Taalcafé’s in Maasgouw 14 vrijwilligers die de deelnemers begeleid hebben. Het totaal gemiddeld aantal deelnemers per bijeenkomst was 10.
Als aanvulling op de reguliere Taalcafé-bijeenkomsten zijn twee keer per jaar een taalbingo en twee keer per jaar een taalwandeling georganiseerd.
Tevens is gebleken dat deze verschillende activiteiten mogelijkheid bieden tot het werven van nieuwe deelnemers. Het doorverwijzen van mogelijke deelnemers voor de taalcafé ’s speelde een belangrijke rol in de samenwerking van Bibliocenter met verschillende partners in de gemeente Maasgouw.
Bij contacten met het Sociaal Wijkteam, VluchtelingenWerk, Consulenten van Service centrum-MER, de Huiskamer Plus, Welzijnsorganisatie Wel.kom, Buurthulp, Kledingbank en Gemeente Maasgouw zijn cliënten dan ook gewezen op het bestaan van het Taalcafé.
Totaal aantal bijeenkomsten 2023: Heel 45, Maasbracht 45.
Totaal aantal bezoekers: Heel 288, gemiddeld aantal deelnemers per Taalcafé 6.4. Totaal aantal bezoekers: Maasbracht 325, gemiddeld aantal deelnemers per Taalcafé 7.2.
Totaal aantal contactmomenten in Heel en Maasbracht 613.