Lezen

Feiten en Cijfers 2023

Onderstaande afbeeldingen is een overzicht van feiten over onze diensten met betrekking tot de kerntaak Lezen, waaronder; de Online bibliotheek, voorleesactiviteiten en projecten voor jeugd & jongeren. 

Cijfers thema lezen

Uitgelicht in 2023

0 tot 5 jaar: BoekStartdag, Voorleespret met Peuters, Ouder-Kind bijeenkomsten, Voorlezen Thuis, Nationale Voorleesdagen, Yoga & Boek Workshop

6 tot 12 jaar: Cursus ‘Voor jou en je kind!’, De Nationale Voorleeswedstrijd, Vakantielezen, hét zomerprogramma van de bibliotheek, Kinderboekenweek, Leesbevordering op scholen, Themacollecties basisonderwijs, Een dag uit het leven van een leesconsulent

Volwassenen: Heel Nederland Leest het boek ‘Sonny Boy’ in november, Boekenweek 2023, Boek-aan-huis dienst 

______________________________________________

0 tot 5 jaar

BoekStartdag

Op 3 juni 2023 heeft Bibliocenter samen met alle Bibliotheken deelgenomen aan de landelijke BoekStartdag. Op deze BoekStartdag wil de bibliotheek de allerjongste bezoekers en hun (groot)ouders extra hartelijk welkom heten en een aantrekkelijk programma aanbieden. Gezinnen met baby’s en peuters kunnen zo kennismaken met BoekStart en de bibliotheek. Er stonden tijdens de BoekStartdag diverse activiteiten op het programma bij Bibliocenter Weert. Er was een gezellige BabyBieb waarin (groot)ouders kunnen ervaren hoe leuk en leerzaam het is om samen boekjes te ontdekken.

Sinds dit jaar was er een gloednieuwe activiteit, namelijk Voorleespret met Peuters en er was muziek in samenwerking met muziekdocent Susanne Willems. Zij stimuleert de kinderen met muziek om hun verbeelding te gebruiken en hun creativiteit te ontwikkelen. Bezoekende ouders en kinderen kregen deze dag ook een leuke attentie, het leuke BoekStartkoffertje en een gratis bibliotheekabonnement voor de kinderen tot 18 jaar.   

NIEUW in 2023; Voorleespret met Peuters

Vanaf januari is bij Bibliocenter de nieuwe activiteit Voorleespret met Peuters gestart. Tijdens Voorleespret met peuters staat iedere week een (prenten)boek centraal. Aan de hand van dit boek wordt er gezongen, gespeeld en op allerlei manieren voorgelezen. 

Samen een boekje lezen - plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen- versterkt de band tussen ouders/verzorgers en kind. Voorlezen is goed voor kinderen, het prikkelt hun fantasie, hun taalgevoel wordt ontwikkeld, het vergroot de woordenschat en voorlezen draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Maar het is vooral heel erg leuk! 
 
Voorleespret met peuters is bedoeld voor (groot)ouders en kinderen in de peuterleeftijd van 2 tot 4 jaar. De activiteit vindt plaats in Weert, Nederweert, Heythuysen en Heel.  

Ouder-kind bijeenkomsten

Samen gezellig een boekje lezen. Wat is er nu fijner dan dat. En wat zijn boeken een krachtig hulpmiddel om taalontwikkeling te stimuleren. Dat dit ook bij samenwerkingspartners en ouders steeds duidelijker wordt, blijkt wel uit het toenemende aanbod ouder-kind bijeenkomsten. In de bibliotheek voeren we al langer met veel succes en enthousiasme een BabyBieb uit. Gezellige momentjes samen tussen ouder en kind, rondom een boekje. Dit jaar is daar ook de DreumesBieb en Voorleespret met Peuters bijgekomen, om het gat in ons aanbod voor 1,5- tot 2,5-jarigen op te vullen. En met succes!

Al vanaf de start in september wordt de DreumesBieb goed bezocht en is er telkens weer een enthousiaste club kinderen en ouders die genieten van een boekje, liedjes zingen, spelletjes doen en de wereld verder ontdekken. 

Naast de activiteiten in de bibliotheek komen er ook steeds meer ouder-kind bijeenkomsten van de grond in samenwerking met kinderdagverblijven en scholen.  

Zo heeft bijvoorbeeld Aan de Bron een speciale schakelklas: een groep voor kinderen die pas in Nederland zijn aangekomen, met zeer diverse achtergronden. Deze hele groep bracht samen met de leerkracht én vrijwel alle ouders een bezoek aan de bibliotheek. Hoewel de meeste van hen geen of mondjesmaat Nederlands spreken, genoten zij van samen met hun kind van het verhaal, werd er meegeklapt met liedjes, zaten alle ouders en kinderen vervolgens samen tussen de konijnen in de bieb te puzzelen of een boeken te lezen en werd de meerderheid direct lid van de Bibliotheek.

De dankbaarheid was zo groot en met regelmaat komen we nu een van de ouders met hun kinderen tegen in de bibliotheek. Of een babyactiviteit op de babygroep van kinderdagverblijf Happy Kids. Het besef dat ook al met zulke jonge kindjes boekjes kunnen worden "gelezen". Hoe mooi is het om een deel van deze ouders vervolgens terug te zien op een Baby- of DreumesBieb.  

Op Markeent luisterden een heel lokaal vol kinderen en ouders naar een verhaal van Frank en Bert die verstoppertje spelen. Wat Bert niet door heeft, is dat zijn wollen sjaal loslaat en Frank alleen de draad maar hoeft te volgen om hem te vinden. Op het einde van de bijeenkomst gaven we met alle kinderen en ouders een bol wol, de draad door. Als verwerking op het boek, maar ook als teken van verbinding, want dat staan we zo samen. En dat is ook precies wat al deze ouder-kind bijeenkomsten doen: verbinden! 

Voorlezen Thuis

De bibliotheek biedt de mogelijkheid voor ouders en kinderen in gemeente Maasgouw  en Nederweert om deel te nemen aan het project Voorlezen Thuis. Dit project zorgt ervoor dat kinderen van 2 tot 10 jaar met een taalachterstand extra aandacht krijgen.

Een voorleesvrijwilliger van Bibliocenter gaat twintig weken, op een vaste middag of avond, langs bij een gezin in de buurt. De ouders hebben zich vrijwillig aangemeld en zijn erg gemotiveerd, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. De coördinator Voorlezen Thuis vanuit Bibliocenter is een coach voor de ouders en streeft ernaar het gezin blijvend te stimuleren in de taalontwikkeling. Gedurende het traject komen de coördinator en de vrijwilliger minimaal twee keer samen op bezoek bij het gezin. Aan het begin van het traject vindt een kennismakingsgesprek plaats.

Voorlezen Thuis in de gemeente Maasgouw 
 In 2023 telde het Voorlezen thuis in Maasgouw 19 vrijwilligers die in totaal actief in 16 gezinnen aan de slag zijn gegaan met taal en (voor)lezen. Per gezin zijn er 1, 2 of 3 kinderen met hun ouders ondersteund binnen het traject van 20 weken met een totaal van 26 kinderen. 

Naast een taalvrijwilliger van de bibliotheek te koppelen aan een gezin, is er breed gekeken naar de mogelijkheden die aansluiten bij de behoeften en perspectieven van ouder en kind. Het bieden van maatwerk in elk gezin stond voorop. Middels het contact met de voorleesvrijwilliger werd verbinding gemaakt met kind(eren) én ouders. Indien nodig werd er door de vrijwilliger met toestemming van ouders contact gelegd met de school van het kind/de kinderen om een en ander op het gebied van taal-lezen af te stemmen.    

In het kader van training en begeleiding zijn er twee vrijwilligersbijeenkomsten georganiseerd in 2023. Kennisvergroting, gedeelde ervaringen en actuele thema’s op het gebied van leesbevordering en voorlezen stonden hierbij centraal.   

Samenwerking met en verwijzing door verschillende partners binnen de gemeente Maasgouw, speelde een belangrijke rol bij het bereiken van de juiste doelgroep binnen Voorlezen Thuis.

Signalering en doorverwijzing van gezinnen en kinderen heeft plaatsgevonden vanuit het consultatiebureau, VVE, scholen primair onderwijs, Centrum voor jeugd en gezin Midden-Limburg/Maasgouw, logopediepraktijken en Sociaal Wijkteam Maasgouw. Ook de Taalcafé’s van Bibliocenter zijn vindplekken van de doelgroep NT2.   

Nationale Voorleesdagen

In januari gingen Nationale Voorleesdagen weer van start. Deze dagen worden georganiseerd om ouders te stimuleren om voor te gaan lezen aan kinderen van 3 tot 6 jaar. Dit jaar met het Prentenboek van het jaar 'Maximiliaan Modderman geeft een feestje' van Joukje Akveld en Jan Jutte. Tijdens de Nationale Voorleesdagen staat bij Bibliocenter, nog meer dan normaal, het voorlezen aan kinderen centraal. 

Yoga & Boek Workshop in Weert

In november heeft Bibliocenter kinderen uit groep 1 tot en met 4 uitgenodigd voor een bijzondere en ontspannende middag met de "Yoga & Boek" workshop.

Kinderyogadocent Sabrina Meuwissen heeft het verhaal vertelt en in het verhaal verschillende yogaoefeningen geïntegreerd, waaronder houdingen, ontspanning, visualisatie en aandachtig ademen. 

6 tot 12 jaar

Cursus ‘Voor jou en je kind!’ in Weert

Kinderen die opgroeien in taalarme gezinnen lopen een groter risico om laaggeletterde volwassenen te worden. De rol van ouders in de taalontwikkeling van hun kinderen is van onschatbare waarde. Voor sommige ouders kan het echter een uitdaging zijn om hun kinderen hierin te ondersteunen. Bibliocenter heeft daarom de cursus ‘Voor jou en je kind!’ om ouders van peuters en kleuters te helpen bij het stimuleren van de taalontwikkeling. Tijdens de bijeenkomsten leren ouders hoe ze de taalvaardigheid van hun kinderen kunnen bevorderen, bijvoorbeeld door middel van taalspelletjes, vragen stellen en voorlezen.

Tegelijkertijd krijgen de ouders de kans om hun eigen taalvaardigheid te verbeteren. Bibliocenter organiseert deze cursus in samenwerking met Punt Welzijn. In nauwe samenwerking met een professionele begeleider, verzorgen vrijwilligers sessies op basis van geselecteerde modules, met een maximale duur van 1,5 uur per sessie. De bijeenkomsten vinden plaats op basisscholen. De vrijwilligers begeleiden ouders op een coachende manier door hen te adviseren, te motiveren en te stimuleren. Voorafgaand aan de cursus ontvangen vrijwilligers een korte training om de cursus 'Voor jou en je Kind!' aan ouders te kunnen geven. 

Vakantielezen

Met Vakantielezen willen we kinderen stimuleren om in de zomervakantie te blijven lezen. Fenna Ramos, bekend van Zappelin, was het gezicht van de landelijke campagne. Ze had in de bibliotheek het dagboek gevonden van Meral en Jop: twee kinderen die terecht zijn gekomen in een onbekend werelddeel. In de zomervakantie lezen de kinderen de 6 verhalen van Meral en Jop. Ze reizen langs de 6  landen van Vakantielezen. Alle verhalen werden ingeleid met een video van de ontdekkingsreiziger. Ook was er nog een zevende verhaal te krijgen na het uitvoeren van een speurtocht in de bibliotheek. Na het lezen van de verhalen konden de kinderen kans maken op een prijs, door de prijsvraag in te vullen. 

Vakantielezen is een programma dat op scholen is geïntroduceerd aan kinderen in groep 3 en 4. Kinderen die niet via school het leesprogramma hebben gedaan maar wel in de zomer mee willen doen aan Vakantielezen, vinden de informatie om mee te lezen op de website www.vakantie-lezen.nl  

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren. 

In 2023 hebben 31 basisscholen deelgenomen aan de Nationale Voorleeswedstrijd. Deze deelnemers zijn verdeeld over 3 lokale finalerondes. Bij elke ronde gingen er 3 kandidaten door naar de regionale ronde. Deze werd georganiseerd in BMV Ellenhof in Ell. 

Op 8 maart was de Regionale finale van Bibliocenter van de Nationale Voorleeswedstrijd. Negen kandidaten vanuit de lokale finales hebben voorgelezen uit diverse mooie boeken. Na afloop kregen de deelnemers een deelname oorkonde en een goodiebag. Het was een mooie middag met enthousiaste deelnemers, mooie boeken en spannende klifhangers. De jury bestond uit: Mevr. Wijers, wethouder gemeente Leudal,  orthopedagoge en onderwijskundige Liesbeth Kok en Thea van Pol, coördinator Bibliocenter.

De jury beoordeelde alle kandidaten aan de hand van het officiële juryformulier. Tijdens het juryberaad werd er een workshop dans gegeven door Femke Triepels van Dance Point. Iedereen deed enthousiast mee. Na een zorgvuldige afweging hebben zij de kampioen van onze regio uitgekozen: Lara Driessen van basisschool De Wegwijzer uit Hunsel. Lara heeft namens Bibliocenter tijdens de provinciale ronde van Bibliocenter van De Nationale Voorleeswedstrijd vertegenwoordigd op woensdag 5 april in theater Royal Theater in Roermond. In de Provinciale ronde moest er een fragment uit een nieuw boek voorgelezen worden. Helaas is Lara niet doorgegaan naar de landelijke finale. 

Een dag uit het leven van een leesconsulent, ... door Femke.

Wij als leesconsulenten bij Bibliocenter zijn verantwoordelijk voor onze eigen taken en constant op pad. Van school naar kinderopvang naar naschoolse activiteit. Met al deze instanties houden wij contact en maken we afspraken over welke activiteiten waar en wanneer uitgevoerd gaan worden.  
  
Maar wat doet een leesconsulent nou op een doorsnee dag? In de ochtend ga ik direct naar een basisschool. Vanmorgen ben ik begonnen met een leesbevorderende activiteit in de groepen 7-8. Dit was een boekenkring waarbij een nieuw en waardevol boek centraal stond. Leerlingen leren op deze manier dat er meer manieren zijn om over boeken te praten, en kunnen samen een boek ontdekken voordat iemand het gelezen heeft. 

Na de leesbevorderende activiteit in de bovenbouw ging ik op weg naar de groepen 5-6. Voor deze groepen had ik een themacollectie boeken bij die aansloot bij het huidige thema op school. Daarmee gingen we een boekenproeverij doen. Dit is een activiteit waarbij kinderen in een korte tijd kennis maken met meerdere boeken door er figuurlijk kort aan te proeven. Hierbij leren ze dat een ‘goed’ boek kiezen een kunst op zich is.   

Verder stond deze week ook in het kader van de poëzieweek 2024. Een mooi moment om de leerlingen bewust iets te laten doen met poëzie. Voor de bovenbouw een rondeel (dichtvorm) maken aan de hand van een boekfragment. Uiteraard worden de individuele gedichten aan het einde met de groep gedeeld, super spannend maar wel waardevol. Leerkrachten kunnen deze werkvorm met ieder leesboek herhalen. 

In de namiddag stonden de Nationale voorleesdagen op de planning. Dit is een landelijk programma waarbij jonge kinderen kennis kunnen maken met boeken en voorlezen. Samen met hun ouders komen ze naar de Bibliotheek.  
 
Als er nog tijd over is aan het einde van de dag, dan werk ik aan de voorbereidingen van activiteiten die gepland staan, onderhoud ik contact met de scholen en is het prettig om met collega’s even te sparren onder het genot van een kopje koffie. Als ik naar huis ga ben ik blij met mijn werk als leesconsulent. Het op een creatieve manier enthousiasmeren van kinderen voor lezen is echt een cadeautje!

Volgens mij is lezen de basis voor alles, en als je dit dan ook nog met plezier kunt doen, dan ligt de toekomst voor je open! 

Kinderboekenweek 2023

In de Kinderboekenweek van oktober stond het thema "Bij mij thuis" centraal, waarin de diversiteit van thuiservaringen werd gevierd. Bibliocenter organiseerde activiteiten, waaronder 'Voel je thuis in de bieb', een ontdekkingstocht langs boeken die een thuisgevoel geven. Kinderen konden in de bibliotheek verkennen welke boekengenres hen het meest aanspraken.

Voorlezen met de Burgemeester en Wethouder van Weert
Hoogtepunten waren voorleesmiddagen door de burgemeester en wethouder van Weert, Raymond Vlecken en Suzanne Winter. Deze activiteiten vonden plaats in Heythuysen, Nederweert, Heel en Weert, waarbij lezen, leren en verbinden centraal stonden.

Leesbevordering op scholen

De leesconsulenten van Bibliocenter bezoeken 41 scholen in Weert, Nederweert, Leudal en Maasgouw met tal van leuke activiteiten om de kinderen lekker te laten lezen! Daarnaast stimuleren en adviseren zij professionals en ouders op het vlak van lezen, leesplezier en mediavaardigheden.  
 
Themacollecties basisonderwijs 
Bibliocenter stelt thema-collecties samen voor het basisonderwijs. Deze sluiten aan bij de wereldoriëntatie-vakken. De koppeling met deze vakken zorgt voor extra motivatie om te lezen. De collectie bestaat uit informatieve boeken over een bepaald onderwerp en boeken met rijke, verhalende teksten die geschikt zijn voor het vergroten van woordenschat en taalvaardigheid.  

Volwassenen

Heel Nederland Leest

Heel Nederland Leest het boek ‘Sonny Boy’ in november 

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt gelijk iets om over te praten! Daarom lazen we in november 2023 met heel Nederland ‘Sonny Boy’ van Annejet van der Zijl. Ben je lid van Bibliocenter, dan kreeg je op vertoon van je biebpas gratis dit boek. De hele maand november stond bij Bibliocenter de grootste nationale leescampagne Heel Nederland Leest centraal. 

Boekenweek 2023

De 88e Boekenweek, van 11 maart tot 19 maart 2023, omarmde het thema 'Ik ben alles', waarbij de veelzijdigheid van identiteit werd gevierd. Dit actuele thema reflecteert de complexiteit van onze moderne samenleving en de diversiteit van rollen die we vervullen. Boeken bieden de mogelijkheid om onszelf en anderen beter te begrijpen door in verschillende perspectieven en culturen te duiken. Israel van Dorsten deelde tijdens de Boekenweek bij Bibliocenter Weert zijn ontroerende levensverhaal, 'Wij waren, ik ben', over zijn jeugd en ontsnapping uit een beklemmende omgeving in Ruinerwold.

Boek-aan-huis

De Boek-aan-Huis dienst was voorheen alleen bedoeld voor mensen die de deur niet uit kunnen om de bibliotheek te bezoeken. In 2023 is de dienst voor iedereen die graag de boeken aan huis bezorgd wil krijgen. Leners kunnen telefonisch of online boeken bestellen. Om de drie weken gaat een vrijwilliger de boeken aan huis brengen.